Bölüm 1: El Sıkışmak, Kadın-Erkek İlişki Biçimlerinin Çeşitlenmesi

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için: Apple iOS, Android

Dünya Nereye Gidiyor’a hoşgeldiniz.

Haftalık tartışma ve eğlence podcast’imizin formatı gayet basit. Her hafta güncel veya güncel olmayan iki konuyu ele alıp, bu konuların dünyayı iyiye mi yoksa kötüye mi götürdüğünü tartışıyoruz.

İlk bölümü ben; insanı zor durumda bırakması, bakteri saçması ve tamamen gereksiz olması gibi birçok sebeple dünyayı kötüye götüren el sıkışma adetinden bahsederek açıyorum. Kısaca el sıkışmanın tarihi kökenlerini konuştuktan sonra, son zamanlarda başıma gelen birkaç olay üzerinden bu arkaik ritüelin zararlarını tespit ediyoruz. El sıkışmak, modern toplumların lanetidir. İnanmıyorsanız Trump’a sorun. Trump demişken, bölümde bahsettiğimiz iki el sıkışma ve bunlardan yola çıkarak hazırlanan modellemeyi aşağıda görebilirsiniz:

Bence el sıkışmak tedavülden kalkmalı, ama ille el sıkışacaksak, bari bu şekilde olsun:

İkinci konumuz, kadın erkek ilişki biçimlerindeki çeşitlenmeydi. Hakan çeşitlenmenin iyi olduğunu söylerken, ben de bazı itirazlarımı sunuyorum. Fuckbuddy, sexting buddy, tinder buddy, poliamori… Bugünlerde herkesin gelenek dışı ilişkisi var. Nereden mi biliyoruz? Bundan bahsetmeden duramıyorlar da oradan. Bölümün sonuna yaklaştığımızda Hakan, seksizm yakalamaya çalışırken biyolojik sınırlara takılıyor. Kim bilir, belki yumurtalıklar da “socially constructed”dır. Hepsi ve daha fazlası, Dünya Nereye Gidiyor’un ilk bölümünde.

Peki, siz ne düşünüyorsunuz? Her türlü görüşünüzle birlikte el sıkışma ve kadın-erkek ilişkileri konularında “kesin olmuştur bu” hikayelerinizi yorum olarak bekliyoruz. Programı beğenirseniz her türlü sosyal ağdan paylaşmaktan çekinmeyin.

Bahsedilenler: François Hollande’ın elinin havada kalması, Modi’nin sert el sıkışması

15 thoughts on “Bölüm 1: El Sıkışmak, Kadın-Erkek İlişki Biçimlerinin Çeşitlenmesi”

  1. İlk çağ insanlarının elini arkada bağlayarak yürüdüğünden eminim. Dünyanın en rahat yürüme biçimi. Vücut ağırlık noktası el arkada bağlanınca optimize oluyor.

    Like

  2. El sıkıstıktan sonra surekli elini yıkayan biri olarak, kanayan yaraya parmak basmıssınız. Karsımdaki insandan suphe ediyorsam o dakikadan itibaren butun konsantrasyonum kayboluyor, hicbir sey dusunemiyorum ve mutsuz oluyorum. 2. Bolumden amerikalıların tek gecelik iliski sonrası uzulme konusu bana hic inandırıcı gelmedi.. guzel sohbetti tsk

    Like

  3. Selam
    Program konsepti güzel ve akıyor ama 20dk civarı olsa ve konuları bölseniz daha iyi olur sanki. Bi bölüm el sıkışma bi bölüm cinsiyet vs gibi.
    İkinci olarak feministlerin casual seks ve tatmin vs gibi konuları tartışmalarına hayret eden şahsa ben de hayret ettim. Cinsellik ve bunun çeşitlemelerinin tezahürü, kadın üzerindeki etkisi benzeri konular çok uzun yıllardır feminist hareketin gündeminde olan ve olması gereken bir konu. (Dersimize çalışalım)
    Bu iki detay ve öneri dışında oldukça güzel yayındı. Kolaylıklar:)

    Like

  4. Güzel program olmuş. Konuyu uzatmazsınız belki ama aklıma bir iki soru geldi;
    Birincisi el sıkışmak yerine hızlı bir çak işareti yapmak sizce nasıl olurdu? Hızlı ve enerjik bir el değmesi, hem yumruk olayına da benziyor. Negatif yanı ne olurdu?
    Ikincisi de sexting ya da bunun belirleyici yön verdiği bir ilişki/sevgililik konusunda. Hızlı tüketimin ruhlarımızı bozduğu bir çağda yaşarken ve iletişim kanalları çok yorucuyken neden geleneksel olan yerine böyle bir şeyi seçer, heves-merak dışında? Yani tanıdığın/sevgilinle de genelde sexting yapıyorsundur. Ama neden tanımadığın, belki cinsiyetini bile (net bir tercihin olduğunu varsayarsak) bilmediğin biriyle? Dinleyici biraz daha anlayabilmek istiyor.

    Like

  5. Tek gecelik ilişki sonunda kadın ve erkek tatmin olma oranlarını veren anket kafama takıldı. “Tatmin olma” kavramı açılmadığında biraz sorunlu gibi. Fiziksel tatmin mi, duygusal tatmin mi, yoksa herkesin kendine göre tatminden ne anladığını mı ölçmüşler? Anket linki varsa alırım.
    Onun dışında baya güldüm eğlendim dinlerken. Kayıt başına tek konu mu yapsanız acaba? Bir de Hakan’ın sesi çok iyiymiş.

    Like

  6. Sohbet akici ve eglenceli. Alex ve Hakana bu guzel muhabbet icin tesekkur ederim. Haftaya gine siradisi konularla sizi dinlemek istiyoruz. Hakan beyin sesi cok cekici duruyor. Sidenote olarak sey kelimesini konusma sirasinda daha az kullanirsaniz daha akici olur. Sevgiler.

    Like

  7. El sikisma konusundaki uber elitist yaklasim beni benden aldi. Yeni tanistigin bir insanin elinin senden daha pis oldugunu varsaymak biraz hadsizce. Bir an icin konu, siyahi insanlarin elini sikarken ekstra cekiniyoruma gelecek sandim. Bunun yaninda el sikismanin gereksiz bir hareket oldugu kesin. Birinin sana pozitif yaklastigini dusunmek icin elini tutman gerekiyorsa zaten sende bir problem vardir, psikologa git. Trump’in tokalasma olayi muthismis, daha once rastlamamistim.

    Aleks’in ikili iliskiler konusunda acil rahatlamasi lazim. Duygu gereken yerde duygu, gerekmeyen yerde Hakan’in dedigi gibi ‘isi’ yeterli. Bu konuda devrim sekste gizli tadinda sansasyonel teoriler uzerinden gitmek baya sacma olmus. Ayni evde 4’lu ask cemberi super fikirmis, en kisa surede coklu asik olma denemelerime basliyorum.

    Like

  8. bu aleks osursa dinlerim ama hakan denen şahsın allah belasını versin diyemiyorum bile çünkü zaten vermiş :))

    Like

  9. Tinercilerden güvenlik satın alma konusu küçük bir aydınlanma yarattı.. Kesinlikle yapmalıyım 1-2 TL için kendimi ciddi tehlikeye attığımı farkettim.

    Erkeklerin iyi günündeki spermler için spermy gonzales diyebilir miyiz?

    Like

  10. Kayıt akmış resmen. Yalnız tinercilere haftada 1-2 TL vermek biraz cimrilik değil mi ya? Ya da tinercilerin 1-2 liraya eyvallah demeleri mi garip?
    ps. Aleks’te tam bir elitist GS’li sesi var, ama sanırım FB’li. Zira Alex De Souza?

    Like

Leave a comment