Bölüm 43: Dürüstlüğün Ödüllendirilmesi, Elle Yemek Yemek

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:

Apple iOSAndroid

OYLAMA

Dürüstlük ve yalan arasındaki ilişki düşününce çok ilginç geliyor. İnsanlar olarak dürüst olmak için de, yalan söylemek için de dürtülerimiz mevcut. Toplum yeri ve zamanına göre her ikisini de ödüllendiriyor. İnsanların neden bu kadar çok yalan söylediğini ve insanların neden hep yalan söylemediğini düşününce eşit miktarda şaşırıyorsun. Dürüstlük, herkes tarafından ideal durum olarak tanımlanıyor. Bu bölümde dürüstlüğe erişmek için teşviğin faydalı bir yöntem olup olmadığını tartıştık.

Bölümün ikinci kısmında bir başka adab-ı muaşeret kuralına “el” attık. Doğulu mu batılı mı olduğu bir türlü belli olmayan bir toplumda, batılı olma iddiasındakiler kraldan çok kralcılık yaparak her yemekte çatal-bıçak kullanımını dayatsa da, elle yemenin rahatlığı ve keyfi bu faşizan baskıyı kıracak kadar güçlüdür. Bana kalırsa pizza veya hamburger gibi yemekleri elle yemediği gibi elle yiyenleri de mahcup etmek için elinden geleni yapanlar müebbet hapis cezası almalı, ama siz olaya daha yumuşak bakıyor olabilirsiniz. Bu durumda 10-15 seneyi de kabul ederim. İyi dinlemeler.

 

8 thoughts on “Bölüm 43: Dürüstlüğün Ödüllendirilmesi, Elle Yemek Yemek”

  1. Beynin yüzde 80 su tabii ki iyi gelir baş ağrısına. Ayrıca içmezsen de ölürsün çünkü vücudun da yüzde 70 falan su o yüzden önemli.

    Like

  2. bu bölüm ile anladım ki bence tüm bu podcast olayı düşünme ve sosyalleşme sorunları çeken hakan’ın sosyal hayata entegre olmasını isteyen bir arkadaşın kararlılığından ibaret.

    Like

  3. Selamlar,
    Bu elle yemek yeme mevzusuna o kadar katılıyorum ki dinlerken yalnız olmadığımı bilmek iyi hissettirdi. Elle yemek yemek (alexin de dediği gibi yenebilecek olanlar) kesinlikle müthiş bir zevk. Elle yemek dünyayı iyiye götürüyor.

    ps. Lahmacunu da çatal bıçakla keserek yiyen insan var, hatta elmayı bile ısırarak yememin yadırgandığı bir ortama girmiştim, insanlar elmalarını bıçakla kesip yedi ve tek ısırarak yiyen bendim ;_;

    Like

  4. Herhalde Hakan’ın en fazla boş yaptığı bölüm bu oldu. Elle yemek yeme konusunda Aleks’e katılmamak mümkün değil. Özellikle İtalya’da elle yemek baya bir yaygın. Çoğu et yemeği yenirken elle yemek tercih ediliyor.

    Like

Leave a comment