Bölüm 47: Komşuluk İlişkilerinin Ölümü, Video ve Ses Manipülasyonu


Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroid

OYLAMA

Şehir hayatı bir yandan komşuluk ilişkilerini gündemimize sokarken diğer yandan bu ilişkilerin güçsüzleşmesine yol açıyor. Hem birbirimizin ne yaptığından haberdar olmamanın imkansız olduğu apartmanlarda bir arada yaşamak zorunda kalıyoruz, hem de modern sosyal hayatın hızı ve çok katmanlılığı nedeniyle birlikte yaşadığımız insanlarla derin bir ilişki kurmuyor, kurmak istemiyoruz. Peki onlarla yakınlaşmayarak iyi mi yapıyoruz, komşular sadece sinir mi bozar, ideal komşu nasıl olmalıdır? Tüm bu soruların cevabı bu bölümümüzde.

Photoshop’un hayatımızdaki etkisini düşünün, şimdi onu en az 100’le çarpın. Bir manipülasyonun hem gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar isabetli hale gelmesi, hem de fotoğrafın ötesinde ses ve video alanına genişlemesinden daha korkutucu ne olabilir? Rick and Morty 4. sezon dediğinizi duyar gibiyim. Yapay zeka ve machine learning sayesinde video ve ses manipülasyonu için birçok araç geliştirildi, ama bu bölümde iki tanesinin üzerinde durduk. Bunlardan ilki, görüntüdeki yüzü ve hareketlerini analiz edip istediğiniz başka bir yüze yerleştirebilen Face2Face adlı akıllı yüz algılama sistemi. İkincisi de kısaca ses için photoshop diye nitelendirebileceğimiz Adobe VoCo. Bölümün ikinci kısmında hem bu teknolojileri anlattık, hem de hukuki ve sosyal açıdan yaratabileceği kaosu, fake news’a etkisini tartıştık. Son olarak, son zamanlarda giderek popülerleşen, yapay zeka yardımıyla istediğiniz kişinin fotoğrafları kullanılarak üretilen sahte pornolardan bahsettik. İyi dinlemeler!

7 thoughts on “Bölüm 47: Komşuluk İlişkilerinin Ölümü, Video ve Ses Manipülasyonu”

  1. şansa bak 10 şubattaki ielts’in konusu da komşuluğun ölümü üzerineydi. keşke daha önceden olsaydı da bu, hakan’ın harika argümanlarını kullanırdım sınavda

    Like

  2. hakan; seni analizleme sürecim 47 bölüm sonra sona erdi. sonuç: çok karanlık cinsel fantezilerin var. bayaa dark side.
    aleks ise karşısındaki malak gibi yatsa da kalbi kırılmasın diye uyarmayan tiplerden.

    Like

  3. komşuyla hiç muhabbet etmeyip işin düşünce bişeyler isteyebileceğini düşünmek nasıl bi saçmalamaktır? Aleks bu kadarına bari müdahale et gülüp geçme de programın biraz mantığı kalsın be moruk;)

    Like

Leave a comment