Bölüm 78: Çokeşlilik


Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroid

OYLAMA

Bu bölümümüzde konuğumuz Nebuch ile çokeşliliğin temellerini, gerçek dürüstlük ve samimiyeti, çokeşli ilişki biçiminin kimlere uygun olduğunu, kıskanmayı, çokeşlilikte ailenin mümkün olup olmadığını ve daha birçok şeyi konuştuk. İyi dinlemeler.

19 thoughts on “Bölüm 78: Çokeşlilik”

  1. 77 bölümün hatrına sabrettim ama 15. dakikada kapattım. Konuksuz olsanız daha iyi olabilirdi. Nebuch çok başka telden çalıyor.

    Like

  2. Nebuch ile tanissaydim ve bana cok esli oldugunu soyleseydi aklima gelecek ilk sey bu adam beni tatmin edemez olurdu.Sen diyorsun ki ben bir kitabim ve seninle sadece ikinci parcayi okumak istiyorum.Ben de diyorum ki birak birlikte butun kitabi okuyalim, kitabi bitirince hala birlikte olmak istiyor muyuz bakalim.Sadece ikinci parcada seninle olurum demek bana da haksizlik degil mi? Ben belki her gun ikinci parcayi okumak istemiyorum ve o sayfa bana yetmiyor.Belki de seninle baska bir parca yazmak istiyorum.Bu ihtimalleri basta kesmek iki tarafa da haksizlik ve iliskiyi cabucak tuketecegine inaniyorum.

    Like

  3. Yetmiş bilmem kaç bölümdür belkide ilk defa sonunu getiremedim. Konuğun bahsettiği şeylerin rasyonellikten inanılmaz derecede uzak olduğunu düşünüyorum. Ayrıca şahsen tanışmadan kendisinden irite olmamı sağlamış olması da büyük yetenek.

    Like

  4. Çokeşlilik belamı sikti. Değer vermek istediğim, “eş”lerimden olmasını arzuladığım insanlar, çokeşli olduğumu söylediğimde uzaylıymışım ya da analarına sövmüşüm gibi bakıyorlar. LGBTI’den daha fazla ötekileştiriliyoruz. Ben de bıktım, sindim, kendimi sindirdim ve tek eşliymiş gibi yaşamaya çalışıyorum. Sonumuz hayrolsun.

    Like

  5. Nebuch’u takip ediyorum. Elbette topluma fikirlerini anlatan herkes gibi ağzından çıkanların çoğu doğru ve güzel idealler. Bu anlamda kendisini bazen 60/70’li yıllardaki LSD/Acid içip vaaz veren hippi liderleri gibi görüyorum. Eline internet geçmiş hali denilebilir.

    Nebuch’un bu çok eşlilik yorumu Hakan’ın kişinin kendisini baskılayabileceği fikrinin canlı kanıtı. Kendisi de diyor zaten, sıkı rutinler ve planlamalar dahilinde yaşadığını. Nebuch kendini baskılayan birisi bu yaşam standartları konusunda. Bir dijital marketing planı kadar dakik, plan odaklı ve kuralcı yaşamak insanın duygularını baskılayan unsurlardır. Nebuch’un duvarları aslında baskılama duvarlarıdır.

    Öte yandan kendine cinsellik açısından hiçbir baskı kurmamış insanlar, dışarda başkalarına bakabilen ama dile getiremeyen insanlar. İnsanın baskılanmadan verebildiği tek tepki kıskançlık ve aç gözlülük. Kıskançlık mekanizması diğerini dengeliyor. Bu da kaosu engelliyor.

    Kadının da çok eşli yaşadığı toplumlar da, erkeğin tek eşli yaşadığı toplumlar varken bunun kültürel bir tercih olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde, bu global dünyada da tek eşlilik baskın gelmiş. Bu kültürü yaşıyoruz. Kıskançlığı da, aç gözlülüğü de terazide dengelemişiz.

    Nebuch, aç gözlülüğün kontrol mekanizması olan kıskançlığını, sahip olma dürtüsünü baskılayarak, kendini daha rahat hissedebileceği bir seviyede farklı kadınlar ile birlikte olabilmeyi ahlaki bir problem olmaktan çıkarmış. Bu kendisi için olumlu ama kesinlikle doğal bir şey değil. Çünkü bunun genlerle alakası olduğunu düşünmüyorum, bu tamamen kültürel bir unsurdur. Primitif toplumlar çok eşli yaşarken bugün herkesin tek eşli olması mantıksız olur öteki türlü. Sahip olma isteğimiz ve aç gözlülüğümüz arttı ve toplumsal norm, anomi oluştu kendi kendine. Hepsi bu…

    Çok eşlilik dünyayı kötüye götürüyor.

    Like

  6. Konudaki tecrube dengesizliginden mi yoksa tamamen kisiliginden dolayi mi bilmiyorum ama konuk sizi intimide etmis. sesinizi zor duyduk.

    Like

  7. kızanları, öfkelenenleri, dinleyemeden kapadım diyenleri anlayamadım.
    alan memnun satan memnun.
    adam arkadan iş çevirip puştluk yapmıyor.
    çat çat suratına söylüyor herkesin.
    kabul eden gelsin, etmeyen defolup gitsin.
    şahsen saygı duyuyorum.
    bazen teki bile fazla gelirken, kolay iş değil, iki ruh ve iki bedenle başaçıkmak, yola getirmek, yoldaş olmak.
    kendi normlarını oluşturmuş, kıstaslarını belirlemiş, bunlardan emin ve mutlu.
    üstelik dürüst!
    eleştirmeye gelince kendimiz sütten çıkmış ak kaşık gibi, hiç aklımızın kenarından köşesinden bu tür yasak düşünceler geçmemiş gibi nasılda bok atmayı seviyoruz.
    işin özeti, şüphesiz çok eşlilik dünyayı yüzde yüz kötüye götürüyor, riyakârlığa devam millet…

    Like

    1. kendi adıma konuşacak olursam çokeşliliği destekleyip desteklemesinden bağımsız olarak konuğun sohbetinden haz etmedim. temiz hava dünyayı iyiye götürüyor dese yine de katlanamazdım heralde

      Like

  8. bu bolumu dinlerken basta konugunuzu cok ayri telden ve uzak bulsam da sonrasinda kendini cozmus ve boyle kabul etmis olmasini, bir de acikligini takdir ettim. bence bu bolumde -farkinda olarak ya da olmayarak- psikolojide kuramlarla aciklanan cok cesitli konulara degindiniz. bunlardan birisi ‘kendi icimizdeki farkli kimlikleri kesfetmek ve kabul etmek ‘ konusu. bu kimlikler dogrultusunda hepimiz cok esli olmaliyiz demiyorum ama bu kimliklerden bihaber (kendimizi tanimadan, ya da bazi yanlarimizi bilincdisi sekilde reddederek) girdigimiz iliskilerde de bir sure sonra islerin sarpa sardigi bir gercek, ve nebuch un da dedigi gibi farkli zamanlarda tek esli olan ama kendini tanimadigi icin hayati boyunca cok partner degistirmis “gizli cok esli” bir suru insan var. bolumu onyargisiz ve acik fikirle dinleyebilen herkesin tek eslilige daha yatkin bile olsa kendi icinde farkli acilimlar, farkindaliklar yasayacagini dusunuyorum. bu yuzden size tesekkur ederim. (Dip not: Hakan in kapatirkenki yorumu sok etti, nedense onu iliskilerinde sinirlara duskun olma ihtimali Alexe gore daha yuksek, daha mesafeli biri gibi canlandirmistim zihnimde hep ama gercek bir yakinlik kurma vurgusunu en cok o yapti ve tum derin, kaliteli, bagimli yapisik degil ama guclu baglarla kurulmus iliskileri tercih eden TEK esliler adina kendisine ayri bir tesekkur daha etmek istiyorum) sevgiler

    Like

  9. Selam Aleks ve Hakan, bilmem kaç ayda ancak güncel bölümleri yakalayabildim. Tüm güncellemeleri aldığıma göre sonunda ben de yorum bırakabilirim diye düşünüyorum. Bu yorumu da bu yüzden bir köşeye bırakıyorum. Zaman zaman boş zaman zaman dolu zaman zaman da tanımlayamadığım niteliklerle devam ettiğiniz tartışmaları büyük bir keyifle dinliyorum. Devam etmeniz umuduyla da yorumumu bitiriyorum.

    Bölümle ilgili olarak:
    Hakan’a boş yapıyor diyenleri bölümü detaylıca dinlemeye davet ediyorum. Bu denli boş yapan bir konuk bulmak için ne kadar uğraştınız bilmiyorum ama uğraşlarınızın sonuç verdiğini söyleyebilirim. Değerlendirmeler çok ağırlıklı olarak kendi gözlüğündendi. Tabii ki mümkün bir yorumlama tarzıdır fakat konuk, dünyada tek başına değil bir bağlam içerisinde yaşadığını da arada hatırlamalı gibi geliyor.

    Like

  10. Hakan, özür dilerim platonik aşkım. Artık senden yüz bulamam yüzünden nebuc un hareminde hayatıma devam edeceğim.

    Ayrıca nebuc bi sanatçı millet. Norm olarak almayın şu adamı. Oda öyle bi tipleme.10 sene sonra çok konuşacak millet bu adamı ürettikleri ile

    Like

  11. Yorumların bu kadar tepki dolu olmasını anlamak mümkün değil. Konuyu, içeriği beğenmemek mümkün ama bu adam da kendi hayatını yaşıyor ve ona göre karar veriyor.
    Çok eşlilik herkese uygun olmadığı ortada kendimde dahil.
    Ancak konuşmada geçen Dürüstlük kısmı gerçekten tek eşli ilişkilerde olmayan bir durum, bu açıdan kendimi ve ilişkimi sorguladımm Nebuch’a teşekkürler.

    Like

  12. Nebuch’ u daha önce duymamıştım, sizin program sayesinde tanıdım. Ben kendi bakış açısını nasıl anlattığını beğendim. Söylediklerinin bir çoğuna katılsam da , uygulanabilirlik açısından elverişsiz buldum. Zaten o da “bana uygun” diye belirtti üstüne basa basa. Daha çok Alex gibi olduğum için ilişkilerimde, benden farklı bir yaklaşımı anlamaya çalışmak hoşuma gitti, kafa açıcıydı kesinlikle.

    Like

Leave a comment