Bölüm 79: Düzenli İnsanlar, Sürekli Kısayol Aramak


Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroid

OYLAMA

Bu bölümümüzde herkes tarafından belirli bir miktarda olması istenen ama fazlasının da zararlı olabileceği iki konuyu işledik. Herkes biraz düzenli olmak ister, ama kim lisede ajanda tutup, oraya her gün neler yaptığını işleyip, üstüne üstlük bu ajandayı 53 yaşına kadar saklamış birinin normal olduğunu söyleyebilir? Herkes bazı işlerini kolaylaştırmak için kısayol arar, ama kim hiç efor harcamadan hızlıca kilo vermek için ab shaper alan birine saygı duyabilir? Ben söyleyebilirim, saygı da duyarım deseniz de, bunların topunun Allah belasını versin deseniz de bu bölümü kaçırmayın.

7 thoughts on “Bölüm 79: Düzenli İnsanlar, Sürekli Kısayol Aramak”

  1. İnsanlar hayatta herşeyin kısayolunu arayanlar ve normal yolu takip edenler olarak ikiye ayrılıyor kesinlikle. Bazı şeylerin kısayolu yok zaten. Ama bu kısayol arayıcıların belki bilim, teknoloji, icatlar konusunda insanlığa faydaları dokunmuş olabilir. Her ne kadar sevmesem de onları bunu kabul ediyorum. Bu konu bana Vanilla Sky’daki David’in Sofia ile aranızda neden o gece bir şey geçmedi sorusuna ;” I am a pleasure delayer” cevabını vermesini hatırlattı. Kolayca ulaşılan herşeyin, daha fazla emekle uğraşılandan kıymetsiz olduğu kesin.

    Like

  2. Kısayol aramanın dünyayı kötüye götürdüğü konusunda size katılıyorum ancak zengin olmanın kısayolunu aramayı da bunun istisnası olarak görmüyorum. Aleksin milli piyango örneği bence tam olarak böyle bir durum değil. Piyango bileti alırken büyük bir beklenti içine girmiyorsun, o bilet hayal kurmana izin veren bir araç sadece. İkramiye çıkmayınca çok bir kayıp olmuyor. Aksi bir örnek olan zayıflama kısayolunda doğal, bitkisel denilen hapları içince karaciğeri eline alıyorsun.

    Zengin olma kısayolu denilince benim aklıma özelikle saadet zincirci insanlar geliyor, ciddi ciddi zengin olacaklarına inanıp zamanlarını emeklerini bu uğurda harcıyorlar, eş dost akraba ne varsa bu bataklığa çekmekten de geri durmuyorlar. Kumar bağımlılarını ya da eften püften girişimcileri de bu başlık altında değerlendirebiliriz diye düşünüyorum.

    Dolayısıyla kısayolculuk istisnasız dünyayı kötüye götürüyor diyorum.

    Like

  3. Kaç bölümdür son bölüme ulaşmak için hızlı hızlı dinlediğimden dolayı yorumlar bölümüne çok da dikkat etmemişim sanırım. Programı hep 2 konu 2 bölüm olarak parçalıyordum kendimce fakat yorumlar da buna ek 3. bir bölüm olarak ciddi bir içerik içeriyormuş. Yine programla ilgili dikkat etmediğim bir şey farketmiş ve yine fazlasıyla keyif almış bulunuyorum. Bunun için teşekkürler.

    Konulara gelince;
    Ben bahsettiğiniz kaos içerisinde bir düzeni olduğu ilüzyonunu yaşatan, aslında hiç bir düzeni olmayan, “yahu kim toplayacak şimdi buraları” üşengeçliği sonucu zihinsel bir egzersiz olarak kaybettiğim eşyaları arayan bir kullanıcıyım. Zihinsel bir egzersize yol açtığı için bu hale (kaos haline) teşekkür ediyorum ve düzenli insanlar dünyayı kötüye götürüyor diyorum.

    Sürekli bir kısayol arama konusu ise biraz faydacı bir basitlik içeriyor bence. İhtiyacım olduğu halde aradığım kısa yol bana uzun yoldan iyi (en azından benzer) bir sonuç sunarsa bir sonraki sefer için tabii ki tercih ederim. Yok sunmazsa öyle kısa yolu sikerler. Bu düşünce sonucunda diyorum ki: kısa yolun sonucunu ilk denemede hiçbir koşulda kesin olarak bilemeyeceğimizden o yol her türlü denenir. 1000 seferin en azından 1 seferinde işleri kolaylaştırma ihtimalinin varlığına da inanarak —- sürekli kısa yol aramak dünyayı iyiye götürüyor.

    Like

  4. Ruh sağlığımın iyi olmasını düzenli olmama ve ajanda tutmama borçluyum ve günümüzde de herkesin buna ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.Tek derdimin karnımı doyurmak olduğu bir dönemde yaşasam ben de ajanda tutmazdım ama sizin de bahsettiğiniz fomo ve ondan daha kötü olan fobo (fear of better options) gibi sorunlar insanı aşırı yıpratıyor.Ajandam bana sınırlı vaktimi bir parça istediğim şeylerle doldurmamı sağlıyor.Yapamadığım şeyler içinse ya vakit yaratıyorum ya da zaten vaktim yok diyip üzülmüyorum.Ayrıca vakit 100 tl gibi, bozdurmayıp harcarsan (yani plan yapmazsan) bir anda bitiyor ve ne olduğunu anlamıyorsun.Sonra bütün gün üzül dur.

    Like

  5. Ha “Kaos içinde düzen var demek” ha “kar üstünde karpuz yemek”. İkiside saçma derecede tutarsız. Bişi ya şeffaftır ya devlet,şeffaf devlet diye bişi olmaz. Kıps

    Like

  6. Ben kısayolların dünyayı aşırı iyiye götürdüğünü düşünüyorum. Eminim kumanda henüz icat edilmeden önce Aleks gibi birileri “bu işin adam gibi bir yolu var, süpürgeyle açmaya çalışırsan bozulur tabi. Gidip elinle düğmesine basacaksın. bu kadar” demiştir.

    Sevgili şişman arkadaşların şüphesi olmasın bir gün zayıflamanın da kolay yolunu bulacağız. Biz uyurken abshaper çalışacak. Tüm mesele hücrelerimize onların anlayacağı dilde “şu karbonhidratı, yağı depolama mitokondrisini siktiğim” diyebilmek. En nihayetinde hepimiz birer karbon-azot döngüsüyüz.

    Kolay yolu bulunamayan şeyler de var ama genelde insan ilişkileriyle ilgili. Hatta çarpık bir örnek verirsek; kadınların sadece yılların sağlayabileceği derin arkadaşlığı tanışmalarının birinci haftasında kurmaya çabalamalarını verebiliriz. Sonrasında genelde birbirlerine yükledikleri sorumlulukları kaldıramayıp kavga ederler.

    Like

Leave a comment