Bölüm 99: Düz Dünya Teorisi


Haftalık bölümlere ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

Amerikalılar’ın dediği gibi, hayatta kesin olan üç şey vardır: ölüm, vergiler ve dünyanın yuvarlak olması. Sonuncusundan bir süredir pek emin olamıyoruz. Son zamanların en ateşli konusunu işin uzmanı düz dünyacı konuğumuzla konuştuk.

19 thoughts on “Bölüm 99: Düz Dünya Teorisi”

  1. Haydaaa!
    Çok geçmiş olsun Aleks. Basketbolu takip eden biri olarak aşinayım biraz ön çapraz bağ kopmasına basketçilerin dönmesi 3 ayı minumum buluyordu umarım senin bu sürecin daha sancısız ve kısa sürer tekrardan geçmiş olsun.

    Like

  2. adama tek cumleyle bizi ikna et dediniz adam basladi yok kirilma yok isik o bu su. anlatamadi da kirptiniz mi kaydi ne yaptiniz 🙂 tam bir fail. canli yayinda gulme krizine giren adam gibi bi anda koyvereceksiniz sandim… ayrica homofobik misiniz sorusuna ‘yok abi herkes insan, insani insan oldugundan severim.’ seklinde cevap veren kisilere hic guvenim yok, yuksek ihtimal homofobikler. neyse baya en sikici bolumdu…

    Like

  3. geçmiş olsun aleks, bu şartlar altında bile kayıt yapman ve bölümü gülme krizine -nerdeyse- girmeyerek tamamlayabilmen takdire şayan. peki sevgili hakan lunapark sorusunu neden sordun; düz dünyacının mutlu bir çocukluk geçirip geçirmediğini anlamak için mi, fizikle ilgili bi mesele mi, yoksa bambaşka bi sebebi mi var?

    sevgiler.

    Like

  4. bir önceki bölümde halısaha günlerini iple çekmekten bahseden aleks’in bir sonraki bölümde halısahada sakatlanmış olması? nazar lobisi iş başında..

    Like

  5. komplocu zihniyet sanırım özellikle de bu toprakların kaderi gibi geliyor. muhafazakarından liberaline herkesin az buçuk içinde olan bir hastalık sanırım. keşke mesele şüphecilikle sınırlı kalabilseydi, neyse. hakan’ın homobofik misiniz sorusuna bulaşık yıkarken kahkaha attım. sevgiler.

    Like

  6. Sevgili Hakan,
    Hadi Wilhelm çağraz bağlarını koparmış morfinden ne konuştuğunu bilmiyor. Yahu sen de mi? Bu adamı ne yapmaya konuk ettiniz anlayamıyorum. Bize 45 dakika borçlusunuz. Haftaya iki bölüm bekliyorum.

    Like

  7. Selamlar ilk yorumum,
    Mühendislik okumuş ve bilime inanan bir insan nasıl böyle bir saçmalığa inanabilir, aklım almıyor. Düz dünya savunucuları fikirlerine saygı duyulmasını istiyorlarsa, boş spekülasyon yapmak yerine fikirlerini fizik kurallarına uygun, tutarlı bir bilimsel çalışma haline getirmeye çalışmalı.
    Ek: Hakanın sonda sorduğu soruların sebebini anlayamadım.

    Like

  8. Merhabalar Alex, oncelikle cok gecmis olsun. Dunya duz olabilir mi diye merakla basladigim podcast’te suan aktif olarak kullanilan sistemlerin calisma prensibine, fizik kurallarina aykiri konular gecti. Bende  nacizane bunlari sizlerle paylasmak isterim.  Turkiye’den uzaya astronot gonderilmedi ama dunya yorungelerinde bulunan uydularin varligina ulkece inaniyor ve gündelik hayatımızda aktif olarak kullanıyoruz. Burdan ornek vericek olursak navigasyon bilgisi uydu’lardan alınarak konum bilgisine sahip oluyoruz.  Uydu larin dunya yorungelerine yerlestirilmesi ise dunya’nin kabul edilmis olan sekli uzerinden geometrik hesaplarla yapilmistir. Mesela GEO yorungesi ne konulan bir uydu dunya ile ayni hizda doner. Bunun hesabida yine dunyanin yercekim kuvveti ile o yorungede bulunan uydunun merkezkac kuvvetinin esit olmasi sonucu ile yapılmıştır. Bu hesapta, dunyanin yuvarlak oldugu ve bu şeklin yaricapi hesaba katilarak yapilmistir.
    Radar calisma prensibi ve bircok haberlesme sistemi Line of Sight (LOS) prensibi ile calisir. Yani haberlesmek istediginiz bir sistem , kullanidiginiz sistemin gorus hattinda olmali. Dunyanin etrafi 40.000 km ve radarin menzilini 250 km kabul edersek  radarin gondermis oldugu dalganin gidip gelmesi sonucu dunyanin yuvarlak ya da duz oldugu konusunu tespit edemeyiz diye düşünüyorum. Dalga dunyanin seklinden dolayi yay cizmez, cunku fizik kurallarina gore dalganin yay cizme ozelligi ve dunyanin sekline gore form degistirme ozelligi bulunmamaktadir. Yani düz dünya ya da yuvarlak dünya olması dalganın yayılımını değiştirmez.

    Like

  9. Boston Celtics’li ünlü basketbolcu Kyrie Irving’in dünyanın düz olduğuyla ilgili yaptığı açıklama bile konuk diye çağırdığınız kişinin conspiracy theory’sinden daha tutarlıydı. Sonraki bölüme Irving’i çağırın da gerçekleri öğrenelim

    Like

  10. 100.bölümde bu yorumu okuyup da moral bozmayın ama net olarak en kötü BÖLÜMDÜ(kişiler ve konu bazlı değil,sadece argümanlardan sıkıntı duydum DAYANAMADİM. )

    Like

  11. Mükemmel saçmalıkta argümanlar, daha argümanlarını doğru düzgün karşısına aktaramadığı halde sesinin duyulmasını isteyen bir komplocu, hakan’ın mükemmel soruları… 10/10 would listen again

    Like

  12. aleksin peki bu işin arkasında kim var deyimce adamın kilitlenmesi ahahaha olayın temelinde inanç var işte söyleyin rahatlayın, çok korkak oynuyor bu düz dünyacılar

    Like

  13. Sevgili Aleks ve Hakan,yorumların zaman alması bence bölüme geçmeden önce ısınmak,geçen haftayı bir hatırlamak konusunda bize yardımcı. Umarım yorumları kısaltmazsınız çünkü bence çok keyifli oluyor o kısım.
    Sevgiler

    Like

  14. Sevgili Hakan ve Alex iğrenç bölümde iğrenç 😦 şaka diye sonuna kadar izledim. 2 tane extra bölüm istiyoruz.

    Like

  15. Bir fizyoterapist olarak ön çapraz bağ olayini duyunca tabutcu recep edasiyla gulumsedim. Şaka bi yana cok gecmis olsun alex. Dikkat et kendine. Bizi sek hakana maruz birakma

    Like

  16. Ya bari kaliteli bir düz dünyacı bulsaydınız :(( haksız olduğunu adın gibi biliyorsun ama argümanlar acayip her lafa bi cevabı var gibi manyaklar olur ya. Bu öyle bile değildi. Anlıyorum konuğunuz olduğu için dalga geçemiyorsunuz ama biraz da sıkıştırsaydınız adamı. Bir sorunuza doğru düzgün cevap vermedi. Gökyüzündeki tüm kütleler küre, dandik teleskopla bakınca bile anlıyorsun ama dünya mı düz bile demediniz 😦

    Like

Leave a comment