Bölüm 101: Dating (Flört) Uygulamaları


Haftalık bölümlere ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

Tinder, Happn, Hornet, OkCupid, Grindr… Günümüzde birçok dating (flört) uygulaması kendimize partner bulmamız için bize yardım etme konusunda adeta birbiriyle yarışa girmiş durumda. Uygulamaların birçoğu görünüş olarak birbirini beğenen insanları bir araya getirmek üzerine kurulu olsa da ortak ilgi alanları ve hatta ortak nefretler üzerinden insanları buluşturmaya çalışan uygulamalar bile var. Uygulamaların kullanımının giderek arttığı kesin, peki bu durum insanların romantik ilişkileri üzerinde ne gibi etkilere sahip? Bu sorunun cevabı 101. bölümümüzde.

23 thoughts on “Bölüm 101: Dating (Flört) Uygulamaları”

  1. ilk çıktığı dönemde tinder amacına gerçekten hizmet eden bir uygulamaydı ama profil fotoğrafında gelinliği ile poz vermiş bir hanımefendiyi gördükten sonra kullanmayı bırakmıştım. seneler sonra yurt dışında tekrar yükledim ve burdakinden çok daha efektif olduğunu gördüm (bunu zaten herkes söyler); özellikle ghosting neredeyse hiç yok. (ki bence bu uygulamaların kanayan yarası; seks yapmayabilirsin, buluşmayabilirsin ama uygulamadan halihazırda “beğendiğin” insanla neden konuşmazsın, bunu hiç anlamıyorum)
    bölümün konusu olan uygulamalar arkadaş edinmenin, yeni insanlarla tanışmanın nispeten zor olduğu bizim yaş grubumuzda (25-35) insanların bu derdini elinden aldığı için bence dünyayı iyiye götürüyor. hatta hatta şimdiki iletişim araçlarının olmadığı dönemle kıyaslarsak, tanışma/karşılaşma şansının hiç olmadığı “ruh ikizini” karşına çıkarabilme ihtimali bile bunu savunmak için yeterli. ankete oy kullandığım saatte “kötüye götürüyor” açık farkla öndeydi; kötüye götürdüğünü düşünenleri de hiç çekinmeden, yeniliğe kapalı -çok afedersiniz- m*hafazakarlar olmakla itham ediyorum.
    sevgiler.

    Like

  2. Selamlar gene buradayım çünkü ‘spotify seni karşımıza çıkarmazdı’ denilerek boklandım.. ne denilebilir ki BU YÜZDEN BİR GÖKTAŞI MİSALİ, ANİDEN, HİÇ GEREK YOKKEN PATREON TARAFINDAN KARŞINIZA ÇIKARILMAYI, EYLEME DÖKME KARARI ALDIM (Türk filminden fırlama kötü karakterli patronum maaşımı yatırır yatırmaz tabi) Herneyse gelmişken konuyla ilgili yorumumu da yapmak isterim ; dating programları çağımızın vebasıdır. Buradan başlayan ilişkilere şüpheyle bakarım ve bitmesi için gün sayar genelde haklı da çıkarım. Dating yapılacaksa adabıyla mahallemizin pastanesine gidilir keşküller yenir dönüş yolunda yağmurda ıslanıp evlere dağılınır, aksi bir sonuca bağlanmayan tabi one night stand hariç, zaman kaybıdır.

    Like

  3. o 2nci date bir daha hiç gerçekleşmedi.. ( arkafonda hüzünlü bir müzik çalmakta ) görüştüğüm birisi var mesajı aldım geçenlerde.. yorumumu okumak için 1 ay beklemeseydiniz aksi olur muydu bilmiyorum ama Bu sorunun cevabını hep merak ediyor olacağım…

    Like

  4. Hakan’ın dediği gibi güzellik konusuna çok katılmıyorum ancak tinder’dan machtleştiğim ve buluştuğum her 10 kadından 7-8 tanesinin psikolojik bozuklukları olduğu kanısına vardım. Bu konuda bilirkişi miyim? Hayır değilim ama çevremdeki insanlarla sağlıklı iletişim kurarken tinder üzerinden iletişim kurup buluştuğum insanlarla sağlıklı iletişim kuramıyorum.

    Geriye kalan 10’da 2-3 kişinin yüzü suyu hürmetine uygulama kullanılmaya devam edilebilir. Hali hazırda tinder üzerinden tanışmış ve ilişkilerini bir yıldır sürdüren arkadaşlarım var…

    Like

  5. Ben tinder’i küçük bir çevrede yaşadığım ve mesleğim gereğince hoş karşılanmayacağını düşündüğüm için anonim olarak kullanıyorum. [Kadınım :)] Genellikle sağa attıklarımın çoğuyla eşleşiyorum. ( ki hakikaten seçici davranıyor ve eli yüzü düzgünleri sağa atıyorum) doktorlar, fitnessçılar, nargileciler, özlüsözcüler ve kediköpek primcilerinin hiç şansı yok bende. Sanılanın aksine “herkes tinder’i sex için , one night stand ilişkiler için kullanıyor” gibi bir durum yok . Hatta Eşleştiğim kişilerle çok güzel sohbet ediyorum kimliğimi açıklamamı istemeyenler bile oluyor. Bazı sohbetlerin sonunda güzin ablaya dönmüşlüğüm bile var. Keşke kadınlar üzerinde bu kadar toplumsal baskı olmasa da daha rahat kullanabilsem. Çok güzel arkadaşlıklar bile kurulabiliyor. Ki kurmuşluğum da var. Tabi nargileciler hiç ekranıma düşmese, biraz filtre hakkımız olsa daha iyi olurdu. Ama date aplikasyonları kesinlikle dünyayı iyiye götürüyor.

    Like

  6. Hakan’ın sesi her geçen gün normal insanlarınkine benziyor. Eminim bundan hoşlanmayan bir ben değilim. Hakan’a eski mikrofonunu geri verin ya da ne yapıyorsa vazgeçirin.

    Flört uygulamalarına karşı değilim. Ancak bir şartla; kullananlar amacında mutabık olmalı ve ekstradan anlamlar yüklememeli. Flört uygulamaları seks arayışı için vardır. Aksini iddia eden, kendini kandıran ve mutluluğu bu tarz çözümlerle arayan umutsuz ve muhtemelen mutsuz insanlardır.

    Flört uygulamalarının tek ve nihai bir amacı vardır. İnsanları kolay yoldan seviştirebilmek.

    Like

  7. Facebook un online people diye bir uygulaması vardı artık yok sanırım. 10 yıl önce eşimle orda tanıştık ve 8 yıldır evliyiz. Ama insanlara bu tarz tanışmalar samimi gelmiyor. Bir iki arkadaş dışında kimse bilmiyor eşimle nasıl tanıstığımızı. Nasıl tanıstınız sorularına arkadaş vasıtasıyla cevabını verip konuyu değistiriyoruz genelde. 10 yıl geçmesine rağmen kimseye itiraf edemedik. Mutlu musun derseniz yani iyi bir insan kendisini seviyorum sizi de seviyorum.

    Like

  8. Harun’dan hoşlanan dinleyici Harun’a ulaşmış mı? Halkımız açıklama bekliyor.

    Like

  9. Bütün bölümleri 1 ayda bitirdim, otobüste kendi kendime gülüyormuş izlenimi yarattığınız için bana bir adet huni borçlusunuz

    Like

  10. AçıklamaRus ruleti, altıpatlarla oynanan ölümcül bir şans oyunu. Tabancaya tek bir kurşun yerleştirilir ve kurşunun yeri belli olmayacak şekilde top çevrilir. Oyuncular sırayla tabancayı şakaklarına dayarlar ve tetiği çekmek suretiyle şanslarını denerler.

    Rus Ruletinde ne kadar şansınız varsa, Dating Aplikasyonlarında da o kadar şansınız var.

    P.S: Ben o şansı yakalamış biriyim.

    Benden +1 iyiye götürüyor.

    Like

  11. olsun sosyal hayatımın, olsun eğitim hayatımın en kötü gittiği son 3 haftada, tam bir messiah gibi bir yerlerden var olup beni depresyona girmekten kurtardınız. kısmet de sizi 101. bölümünüzde yakalamakmış. günde 5-6 bölüm dinlemeye alıştıktan sonra sizleri 1 haftada bir dinlemek şimdi nasıl olur bilemiyorum. 6 yıl içinde 50 çeşit podcast dinlediysem de, inanın hiçbiri sizinki kadar eğlenceli ve samimi değildi. öncelikle varlığınız için teşekkür eder, başarılarınız devamını dilerim.
    çin’den sevgi ve selamlar.

    p.s. grammer nazilere rıcam, lütfen fazla yüklenmeyin, türkçe ana dilim değil.

    Like

  12. Helal olsun Freeman. Bana birini hatırlattı ve acaba o mu diye çok merak ettim. Teyid edince buraya tekrar yazacağım

    Like

  13. Selamlar,
    Üniversitede ev arkadaşım gaydi ve Aleks’in sorusuna cevap vermeye çalışayım bir hetero olarak.

    Türkiye’de gay olmak kendini keşif süresince genel olarak travmatik veya zorlu oluyor.(Olmuyor da olabilir, genelleme yapıyorum muhafazakar yapımız yüzünden.) Böylece tam bir kabulleniş ve genel olarak ne istediğini bilme gibi bir durum oluyor bu keşfediş sonunda ve bu cinselliği sonuna kadar yaşıyor arkadaşlar. İlişki kuramama konusuna gelince yine kısmen doğru bu, zira yine tc’de gay olmak sizi ufak bir azınlık yapıyor dolayısıyla ilişki içinde entrikalar artıyor, eski sevgiliyle yatmak birbirinin arkasından konuşmak vs. ayrıca sevişmek istediğiniz insana aynı anda imrendiğinizi düşünün bu da biraz sıkıntı oluyor olabilir. Rekabet ettiğim birini sevmem zor olurdu diye düşünüyorum ben. Saygısızca geldiyse söylediklerim özür dilerim şimdiden amacım o değildi.

    Metrobüsteyim umarım toparlayabilmişimdir.

    Like

  14. Uygulamadaki doktorlardan bahsedilmişken bu hafta ekşi sözlükte bir doktor, tinder’ı rapor için kullanan bir kadınla yazışma görüntülerini paylaştı. Kadın tehditlar bir dille “rapor yazmayacaksan beni uğraştırma” minvalinde konuşmuş. Kadınlarımızda bu aydınlanma artarsa yakında “yemeksepeti”nden sipariş verdirmek, hukuk danışmanlığı ya da GBT sorgulatma için Tinder kullanmak kabul edilebilir hale gelicek.

    Like

  15. oylamanın sonucu dinleyici kitlesinin yüzde kaçının çirkin olduğunu belirleyecek o açıdan önemli bir bölüm oldu. ayrıca 100. bölümdeki “podcast” telafuzuna takılan kel kartallar ingilizceyi amerikan aksanından ibaret sanıyorlar herhalde.

    Like

  16. Etki altinda kalmamak icin bölümü izlemeden yorum yapiyorum:
    Bölge: Almanya
    Kesinkes iyiye götürdügünü söyleyebilirim. Insanlar bu sayede modern dünyanin dayattigi cevreleri disindaki karsi cinsle/es cinsle de etkilesime girebildigini gördü. Hic kullanmadim ama kullanip mutlu olan cok insan gördüm, normalde belki yollarinin kesisemeyecegi karakterlerle sevgili oldular.
    Ama, App’siz dünyada bu dating islerinde basarisiz ya da cekici olmayan kisilerin dünyasini bu app’lerin iyiye götürecegini söyleyemem. App zaten kiside var olan potansiyelin yeni marketlere acilmasini sagliyor ama kisiye EK potansiyel kazandirmiyor. Bu yüzden app nedeniyle mutsuz olan insanlarin dünyasi kötüye gidiyor gibi görünüyor olabilir. Ama bu kisiler de bu olaydan ders alip kendi dating value’lerini yükseltmek icin ugrasabilirler. App’in bir günahi yok.

    Like

  17. Alex okur musun bilmem fakat paylaşımlarından çıkardığım sonuç Steve Carell’ın tabiri ile ”eğer tanıdığınız bir Michael Scott yoksa, siz Michael Scott’sınız” https://www.youtube.com/watch?v=q8cACDVJjQE
    Bence hesap açmamak veya hesabın senin olduğunu söylemeden takılman daha bir havalı sanki.
    Bknz: Ben veya Alex Turner da olabilir. (Yuki’yi rahat bırak adamım.)

    Like

      1. Hoaydaa başka bölüme artık ama bu saatte aktif olman şaşırttı.Paylaşımların derken tweetlerini kastetmiştim.(birine micheal scott gibisin demek başlı başına hakaret, bunu anlamaman daha da şaşırtıcı.)Neyse kib.

        Like

  18. Merhaba Hakan ve Aleks,

    Yaklaşık 1 sene önce Tinderdan tanıştığım ve whatsapp durumu “dd fuit hic” olan hanımefendi sayesinde podcastinizi dinlemeye başlamıştım. Her ne kadar daha sonrasında ” tanıştığımız platform gereği senden uzaklaşmam gerekti” desede bu uygulamalar dünyayı iyiye götürüyor.

    Like

Leave a comment