Bölüm 107: Rüyalar


Haftalık bölümlere ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

Sınıflara göre rüyalar, rüyaları anlamlandırmak, lucid dreaming, rüya kaynaklı suçluluk duygusu, en yaygın rüyalar, güzel rüya görme rehberi ve çok daha fazlası bu bölümümüzde.

20 thoughts on “Bölüm 107: Rüyalar”

  1. Bir keresinde rüyamda sazlıkların arasında bir göl evinde, alacakaranlık vaktinde kendimi şarkıcı gülşen zannederek dürüm yemiştim

    Like

    1. Bu sene gördüğüm iki rüyadan sonra bir daha görmek istemiyorum mümkünse 🙁Birinde insan öldürdüm büyük bir zevkle tornavidayla hemde.Uyandığımda şoktaydım.İkinci rüyamda fuhuş çetesinin elindeydim ve adamın biri pissing fantezisini gerçekleştiriyordu.Uyanıp kendimi duşun altına atıp ancak kendime gelebildim.Eğer öyle bir terim varsa Rüyafobi oluşacak neredeyse bu korkunç rüyalardan sonra
      Aleks ve Hakan başarılarınızın devamını dilerim.

      Like

  2. Az buçuk uzman olarak (Sinirbilim doktorası yapıyorum) rüyalar gerekli ve çok önemlidir, en azından mental sağlığınız ve psikolojiniz için. Rüyaların deneyimlerimizi ve anılarımızı filtreleme, pekiştirme, unutma ve öğrenme konusunda çok önemli olduğunu bilmenizi isterim. Rüyaların kötü olduğu konusunda doğru düzgün bir argümanınızı duymadım/anlamadım.

    Bu arada saçma sapan rüyalar konunda İlber Ortaylı’yla beraber Halil İnalcık’ın vefatına hüngür hüngür ağlayarak uyanmıştım. O kadar üzülmüştüm ki uyandığımda hala gözyaşı döküyorum.

    Kendinize iyi bakın, başarılar, Aleks geçmiş olsun. Merak etme ilk dinleyişte o kadar da antipatik değilsin. Ama Hakan öyle…

    Like

  3. Rüyaları anlamlandırma çabasının beyhudeliği konusunda Hakan’la hem fikirim. Ancak nadir olarak üzerimde çok farklı bir etki yaratan rüyalar gördüğüm oluyor. Normalden daha canlı üstelik yerine göre şok etkisi yaratacak ölçüde. Standart rüya rutini içindekiler gibi bir çırpıda unutulmayanlardan. Bu durumun sadece bana özgü olmadığını düşündüğümde, insanların da neden böylesi bir anlamlandırma çabasına girdiğini anlar gibi oluyorum. Özellikle insanların kaybettiği birisini rüyasında gördüğünde sanki o kişinin gerçekten rüyasında olduğunu iddaa edercesine melodramtik bir karaktere büründüğüne şahit oldum. Bence rüyaların anlamsız olması bir kenara, anlam yükleyen insanları yadırgamak da anlamsız bu yönüyle.

    Like

  4. Kucukken ara ara gordugum bir ruya vardi. Gece gec saatte annemle babamin yatagindayim, odaya elinde silahla Kayahan giriyor ve annemle babamin uzerine silahi dogrultuyor. Benim bir tanesini koruyup kurtarmam gerekiyor ve annemi seciyorum. Kayahan hepimizi tehdit ediyor. Butun bunlar olurken de Kayahan’in buyuk kizi koridordan bizi izliyor. Genelde kimse olmeden uyanip, annemi sectigim icin buyuk bi sucluluk duygusu duyuyordum. Yetiskin olana kadar da pek kimseye anlatmadim bu ruyayi. Simdi epey komik geliyor ve sik sik anlatiyorum 🙂

    Ayrica, Aleks ben de bir kismini hatirlayamadigim ruyalardan cok rahatsiz oluyorum. Butun gunumu etkiliyor. Gun boyu ruyanin duygusunu uzerimden atamiyorum ve tamamini hatirlayamadigim icin de rasyonalize edemiyorum bu gereksiz duyguyu.

    Like

  5. sanirim 8-9 yaslarimda ya da belki daha ufakken, bir gece ruyamda anneannemi (bu boyle mi yaziliyordu ya :/) gormustum. anneannem (bak yine) sirayla evdeki herkese bir igne batiriyordu ve herkes muzlu rulo pastaya donusuyordu (ki cocuklugumda en sevdigim seydir). ruya uzerinden haftalar gecmesine ragmen anneannemden ne kadar korktugumu animsiyorum. asla ve asla kendisiyle ayni odada yatmadim bir sure, gerekirse ortaligi ayaga kaldirip, anneannemi de rencide etmeden bahaneler buluyordum. sanirim yaz tatili bitip de eve donup okula baslayinca atlatmistim.
    onun disinda cilgin ruyalar gormek isteyen sigara bagimlilarina sigara birakma ilaci champix’i siddetle tavsiye ediyorum. bu ilaci kullanirken inanilmaz action ruyalar goruyordum, adeta film tadinda..
    benim sucluluk hissettigim ruya baya periyodik olarak gordugum bir sey bu arada, bazen birisine sinirlenince ve icime atinca, o kisilerin kafasini yerden yere vurdugumu goruyorum, baya aliyorum ve duvara carpiyorum ama asla kanamiyorlar, ve daha cok sinirleniyorum…
    ve son olarak sahsi anksiyete ruyam, olur olmadik yerlerde agzimdan sinirsizcasina ufak seyler bosaltmam, dis, pirinc gibi.. ama genelde dis. mesela isteyim ya da okuldayim, tuvalete gidiyorum ve agzimdan avuclarca pirinc bosaltmaya calisiyorum. ya da dislerim dokuluyo ‘eyvah’ diyorum ‘uc disim kaldi amk’ agliyorum sonra kendimi rahatlatmaya calisip ‘porselen yaptiririm ne guzel’ diyerekten ruyamda anksiyetemi kontrol altina alip ‘al amk bilincaltisi’ diyerek uyaniyorum.
    ama yine de ruyalar dunyayi iyiye goturuyor cunku ilgincler.

    Like

  6. Merhabalar..İki tane olaydan bahsedeceğim..Birincisi küçükken gördüğüm inşaat halinde bir binada başlayan 4 kişilik arkadaş grubumla beni kovalayan kötü adamlardan kaçtığımız bir rüya vardı.Elimizde fotoğraf albümleri var ve elimizden yere düşüyor.. Hepsini toplayacağız derken zaman kaybediyoruz tabii ve fotoların kötü adamların eline geçmemesi gerekiyor.. Bu rüyayı hala görürüm..Dizi şeklinde devam ediyor bölüm bölüm.Hala kaçıyoruz..İkincisi inception filmindeki gibi rüya içinde rüya görüyorum.. En son rüyamda karabasan (uyku felci) geldi/geçirdim. Ama karabasan rüyamdaki rüyadaymış.. Karabasandan kurtulup uyandım sandım ama hala ilk rüyamın içindeydim.. Hadi bir üçüncüsü.. Rüyamda köpekler beni kovalıyordu..Rüyamda olduğumun farkına vardım.. Uçurumun kenarına gelmiştim.. Rüyada olmanın verdiği güvenle uçurumdan atladım ve uyandım.

    Like

  7. ruyalar dunyayi iyiye, ama ruya yorumlari dunyayi asiri iyiye goturuyor. ve bu konuda da Flash TV’deki “Ruyaniz Hayrolsun” adli programi tek gecerim. insanlarin telefonla baglandigi ve ruyalarini anlattigi, oradaki koltukta ev halinden hallice oturup baya boyle sacini falan tararken ruya tabiri yaptigi efsane program. insanlar bu programi ariyor ve uzun uzun anlatiyordu ruyalarini. bunlarin icinden favorim telefondaki ablanin “ruyamda bizim evin salonunda tup vardi” demesi, yorumcu ablanin “sikintiniz var” demesi, bunun uzerine izleyicinin “ama tup buyuktu” cumlesiyle, yorumcu ablanin “sikintiniz buyuk” demesi idi.

    Like

  8. Öncelikle bu güzel konuyu seçtiğiniz için çok sevindim. Bir bölüm bence yetersiz bile kaldı. Lafı hiç uzatmadan görmüş olduğum en can alıcı rüyayla başlıyorum. Eski evimizin salonundaydım ve balkon kapısından sürekli sesler geliyordu. Sanki kendi kendine açılıp kapanmaya başlamıştı. Tabikide gece vaktiydi ve her yer karanlıktı. Rüyadan uyandığımda, kendime “Gerizekalı, ne var da gittin bok vardı sanki.. Bırak işte kendi kendine açılıyorsa açılsın kapanıyorsa kapansın sanane?” şeklindeki nidalarımdan tahmin edersiniz ki; o kapıdaki tersliğin ne olduğuna bakmaya gittim.. Balkona mutfaktan çıkılıyordu. Mutfağa doğru yönelmiştim, kapıyı şiddetle çarpan şeyin önü alınamaz bir rüzgar olduğunu ve her yer karanlıkken kapının etrafında inanılmaz bir ışık silsilesi olduğunu görmeme rağmen, yine de güçlükle kapıya ulaştım. Kapıyı kapatmak için elimi uzattığım anda ne olduğunu bilmediğim birşey tarafından saniyeler içerisinde darp edilmiş hissine kapılarak büyük bir acı hissettim ve bir anda karşımda ayna varmışçasına son 2 tane kalmış sallanan dişlerle kendimi gördüm. Acı gerçek uyandığımda altıma işemiştim. O zamanlar çok küçüktüm, yaklaşık 15 sene kadar önce gördüğüm bu rüyayı hala saniyesi saniyesine hatırlarım.

    Bir diğer rüyam ise yine eski evimizle alakalı. Farklı zamanlarda aynı rüyanın bir benzerini sürekli görüyorum ve durum gerçekten beni olumsuz etkiliyor. Yine eski evimizdeyken zil çalıyor ve kim olduğuna bakmak için kapının deliğine baktığımda kimseyi göremiyorum. Heralde birileri apartmanın girişinden basmıştır diyerek tam kapının yanından ayrıldığım esnada kilitli olan daire kapısının zorlandığını görüyorum. Kapıya doğru tekrar yöneliyorum ve görüyorumki hiç tanımadığım bir kişi kapıyı olabildiğince itiyor ve içeri girmeye çalışıyor. Bense ona karşı kapıyı kapatmak üzere çaba gösteriyorum. Bir kaç saniye sonrasında çoğalarak 4-5 kişi oluyorlar ve her seferinde kapıyı kapatıp onları defetmeyi başarıyorum. Aynı rüyayı farklı zamanlarda neden gördüğümü anlamış değilim. Kötü rüyalarımın konusunun da sürekli bir kapı olması ayrı bir tuhaf. Uyandığımda gerçekten kendimi kötü hissediyorum ve Hakan’a katılarak rüyalar dünyayı kötüye götürüyor diyorum.

    Like

  9. selam, ikiniz de ruyasini not edenler bizle konusmasin vs dediniz ama iste geldim burdayim. simdi birincisi o is oyle degil, ruyalari yazmak icin edison veya einstein olmaya gerek yok, ruya yazmak aksine cok cok faydali bir istir. Alex hani senin o gordukten sonra sucluluk hissediyorum, ya da tam hatirlayamadigim icin tum gun uyuz oluyorum, dedigin ruyalar var ya, duzenli ve uyanir uyanmaz yazma aliskanligin olsa bu sorunu yasamazsin. cunku herkesin kendine ait bir ruya dili ve ruyalarinda tekrarlanan benzer simgeler var. ruya araciligiyla bilincdisina ittigimiz ne varsa(bilincalti degil bilincdisi), cesitli simgesel anlatimlarla bazen de direkt olaylarla ifade bulur. ve psikolojik olarak insani yoran pek cok sorun ruya dilini cozerek hafifler veya cozume kavusur(bu konuda doktor nusret kayanin cok guzel bir kitabi var) neyse. ozetle bilhassa sana yazma calismasini en azindan -telefonun notlar kismina- tavsiye ediyorum Alex. Hakan’dan hic umit yok, teklif bile etmedim. see you.

    Like

  10. Rüya ile ilgili başka bir teori de rüyaların bir kısmının kendimizi olası durumlara karşı hazırlamamız için bir simülasyon imkanı olması. neyi tehdit algılıyor ve stres yapıyorsak onu çözmeye veya ona karşı rüyada direnç kazanmaya çalışıyoruz deniyor. Muhtemelen Avcı-toplayıcı toplumdaki erkekler yarınki avın olası başarısız ihtimallerini görüyordu diye de örnek veriliyor.

    Like

  11. Hiç aklımdan çıkmayacak kadar detaylı gördüğüm ve hissettiğim iki rüyam var. Birincisi İzlanda’da geçiyor. Gece vakti kuzey ışıkları altında Lana del rey ile yüzüyoruz. İkincisi prag’da kötü yola düşen Cara delevingne’i kurtarıp evinin kadını yapıyorum. Çok mutlu beraberliğimize rağmen beni bırakıp sokaklara dönüyor 😦

    Like

  12. Bir süredir melatonin takviyesi ile uyuyorum. Melatonin tableti aldıktan sonra 20 dakika içinde kuş gibi hafifliyor ve hemen uyumaya başlıyorum. Bu dünyalar güzeli tabletin bir yan özelliği var dostlar: saçma sapan rüyalar görmek.

    O kadar ilginç rüyalar görüyorum ki sabahları uyandığımda yaşadığım şoktan ötürü yorgun şekilde uyandığım oluyor. Bilinçaltımdaki tüm bilgilerin birbirine karışmasına neden oluyor bu tablet. Şimdi anlattığımda anlayacaksınız ne demek istediğimi. (Yorum biraz kişisel bilgiler içerebileceğinden daha sonra silebilirseniz sevinirim aslında, ama çok da mühim değil.)

    Dün gece gördüğüm rüyayı anlatayım size isterseniz. Yakında ağabeyim evlenecek. Ben ağabeyimle yakın bile değilim. Ayrıca dün gece kız arkadaşımla çok şiddetli kavga ettim, galiba ayrılmış olabiliriz. (Seriye bağladık bunu, devamlı ayrılıp barıştığımız için galiba diyorum.)

    Şimdi niçin anlam akışını bozan bir bilgiyi verdiğimi sorabilirsiniz. O bilgiyi verdim çünkü dün gece rüyamda ağabeyimle evlendim. Ağabeyimle evlenme sebebimiz de sorunsuz bir ilişki istememizdi. Çünkü benim haliahazırdaki ilişkim (ya da eski ilişkim) yeterince sorunlu(ya da sorunlu idi), ağabeyimin de geçmişte sorunlu ilişkileri oldu. Tövbe yarabbim. Bakın siz şu anda bunu okurken muhtemelen gülüyosunuz ve muhtemelen ben de 1 ay sonra gülücem buna. Ama resmen travma yahu. Şu an o kadar değişik hissediyorum, o kadar yorgunum ve moralim o kadar bozuk ki anlatamam. Rüyamda biraderimle TR’de gay, ensest evliliği yaptım resmen.

    Yine başka bir rüyamda da çok fazla diyaloğumun olmadığı ve romantik anlamda hiçbir şey hissetmediğim bir kız ile doughnut yiyerek merdiven çıkma yarışması yaptım. Evet.

    Her neyse. Eğer ilginç rüyalar görmek istiyorsanız melatonin tableti alın birkaç tane.

    Bye.

    Like

  13. hakan neden vejetaryenliği bıraktı? yoksa bill clinton gibi sağlık sebebiyle mi vejetaryen diyet uyguladı

    Like

  14. lucid dream konuşurken inception muhabbetine benzedi olay diyecektim de aleks’in nolan’ın filmlerini sevmeyen bir zevksiz olduğunu hatırladım

    Like

  15. Merhabalar sizi yeni keşfettim. Çok iyisiniz ama benim şöyle bir problemim var sizi ilk dinlediğimde hakan ın sesini serdar kuzuloğlu na aleks in sesini de ilker canikligil e benzettim ve sizi öyle hayal etmekten kendimi alıkoyamıyorum beni o ikili olmadığınıza ikna eder misiniz?

    Like

  16. rüya bölümünü dinlerken uyuyakaldım ve geçmişte gördüğüm ne kadar kabus varsa hepsini tek gecelik uykuda gördüm, korku seansı yaşattınız bana. sizi dinledikten sonra bi korkmadığım kalmıştı o da oldu, bilinçaltım çoştu. bölümler çok iyi abi, güzel iş çıkarıyorsunuz, kolaylıklar.

    Like

  17. Merhaba,
    Aslında rüyaların gerçekleştiğine inanan biri değilim. Ancak size başımdan geçen bazen kendimin bile yaşadığıma inanamadığım bir rüyamı anlatmak istiyorum. 6 yaşındayım anaokuluna gidiyorum. Sabah uyandım servise bindim okula geldim. Önceki akşam rüyamda Ruhsar dizisindeki Ruhsar karakteri gibi beyaz elbiseli kendi tabirimce peri gibi bir kız belirip babamın öleceğini söyledi bana. Evde bunu kimseye söylemeden okula geldim, rüya aklımdan bir türlü çıkmıyordu sonunda dayanamayıp anaokulu öğretmenime söyledim ve rüyamı duyan öğretmen hastalandığımı düşünüp beni eve erkenden gönderdi. Bu rüyadan 2 gün sonra babamın ölüm haberini aldık. Hayatımın sonraki dönemlerinde benzeri bir olay asla yaşamadım, rüyalarım genelde almak isteyip alamadığım giysi, ayakkabı vs aldığımı görmek üzerine kuruludur.

    Like

  18. Evimin balkonundan sıçrayıp, karşı komşunun çatısına konuyordum. Kolumda bir saat vardı,uçmamı o sağlıyordu.Böyle uça uça Budapeştedeki Bazilica kilisesinin üstüne kondum. Ordadaki mitolojik heykelleri inceledim uzun uzun. Bu beni kesmedi bulutlara doğru füze misali fırladım. Yer çekimi gittikçe azalıyordu ki kontrolü kaybedip uzay boşluğunda buldum kendimi. Resmen uzayda yüzüyordum korku içinde. Biraz tuhaf gelebilir ama uzay fotoğraflarına bakarken çok gerilirim hatta çocukken google mapste uzaya da gidebiliyorduk ben çok korkardım ondan, her neyse uzayda ağlaya ağlaya yüzerken bir bakıyorum güneşe doğru gidiyorum ve yaklaştıkça sıcağını hissediyorum. Kan revan içinde uyanmıştım :((

    Like

Leave a comment