Bölüm 128: İşe Alım Süreci


Haftalık bölümlere ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

İş ilanlarında gerçekçi olmayan beklentiler ve yer almayan bilgiler, tecrübe denen kara delik, neden burada çalışmak istiyorsunuz, işe alınmak için rol yapmak, self-pezevenklik, saçma mülakat soruları ve çok daha fazlası bu bölümümüzde.

21 thoughts on “Bölüm 128: İşe Alım Süreci”

  1. Alex umarım senin de şişko dudaklarından öpenler çok olur. Bölüme gelecek olursak, TANRIM BU NE KANSER BİR KONUDUR.Şubatta mezun oluyorum ve topaç gibi etrafta iş aramak zorunda kalacağım. İnanılmaz korkuyor ve geriliyorum zaman geriye aksın istiyorum resmen, daha öncesinde staj işleri için ufak tefek görüşmeler yapmıştım ama büyük ölçekli bir şeye henüz hiç bulaşmadım. Bulaşmak da istemiyorum ki ben zaten ciddi olunması gerken her yerde kahkaha atan biriyim(Cenazelerde gülerim bir dahakine beni çağırmasınlar diye) kesin benim kıçıma tekmeyi ilk görüşmeden atarlar.Umuyorum ki 1. ya da 101. iş görüşmelerimin birinde bir iş bulmuş olurum da en azından sarhoş olabilirim.Öğrencilik zor ama bölüm efsoydu.

    Like

  2. Bölümleri kah size katılarak, kah fikir ayrılığına düşerek dinliyordum aylardır. Yorum yazmayı sevmediğim için sessiz bir dinleyici olarak kalmıştım. Ama bu bölümde gerçekten dayanamadım. Alex, insanların hayvan olup olmamasıyla alakalı yaptığın “yorum” beni gerçekten senden soğuttu. Tamam; zeki, bilgili ya da entelektüel olmadığın apaçık ortadaydı. Ama “İnsanlar evrimsel olarak hayvan değildir, bu bilimsel bir gerçek.” cümlesini sarf ederkenki o cahil özgüvenin, aylardır Hakan için dinledim bu podcast’in sohbet masasından kalkmam için bardağı taşıran son damlalar oldu.

    Like

    1. Selamlar,

      Bu konuda kendimi yanlış ifade ettiğimi programı editlerken fark ettim, dolayısıyla böyle bir yorum geleceğini de tahmin ediyordum. Benzer yorumlar olabilir diye açıklamak istiyorum.

      Demek istediğim şey, evrim sürecinde insanın diğer primatları aşarak bilinç düzeyi çok gelişmiş bir varlığa dönüştüğü, dolayısıyla evrimsel olarak hayvanlardan ayrıldığı, onlarla birlikte anılamayacak kadar farklılaştığıydı. Oradan yola çıkarak insan da özünde hayvandır, hayvanları hakaret aracı olarak kullanmayalım düşüncesine karşı çıktım.

      Anılan özelliklerle ilgili bir iddiam olması mümkün değil, ama ilkokul çocuklarına öğretilen biyolojik sınıflandırmadan haberdar olmak için de entelektüel olmak gerekmiyor zaten.

      Yine ilkokulda öğretilen Türkçe kendini ifade edebilmek, sakin sakin düzgün cümle kurarak konuşabilmek önemli. O da bende bazen var bazen yok. Dinlemeyi bıraktığını haber verdiğin için teşekkürler, bu bilgiyi gerçek hayatta kullanacağım.

      /Aleks

      Liked by 1 person

    2. hskemdkdkd alex’in götü cızbız köfte olmuş, üstteki yorumcuyu alnından öpüyorum. Adamın zeki bilgili ve entelektüel görünmek için bizi humblebrag manyağı yapması çok dikkatimi çekiyordu, nihayet biri dile getirmiş ve Alex’ten de beklenen tepki, evrim google’lanmış daha da sıvayan bir açıklama gelmiş. Tüm bölümleri dinlemedim henüz ama daha neler gelecek merakla bekliyorum ❤

      Like

  3. Bir de işe alım sürecindeki 10 tane aşamaya katılabilmek için mevcut işyerine çeşitli bahaneler üretme dönemi var. O da tam bir yalan rüzgarı.

    Like

  4. Sevgili Aleks ve Hakan,

    2-3 hafta önce podcast alemini keşfetmemle beraber sabah akşam sizi dinlemeye başladım. Her gün yaklaşık 3 saatimi toplu taşımada geçiriyorum ve sizleri dinlemek yakın bir arkadaşla sohbet etmek gibi öncelikle gerçekten teşekkür ederim.

    Tam bugünlerde mezuniyete yaklaştığım için ıvır zıvır her yerin “genç yetenek programlarına” başvurular yapmakta ara ara da mülakatlara gitmekteyim. Gerçek bir orospu çocuğu olamasam da orospu çocuğu gibi davranma anlamında kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Hatta son girdiğim grup mülakatında kullandığı kelimelerin %26.2 si İngilizce olan plaza ağzından daha plaza ağzıyla konuşan gerçek bir orrrospu çocuğu olduğum grupta liderliği üstlenmiş ve beni egale etmişti.

    Sonrasında bireysel mülakatta liderlik özelliklerim olduğundan bahsederken sence liderliği alabildin mi sorusuna karşın alamadığımı söyledim ve neden dendiğinde diğer arkadaşlara şans vermek istedim dedim. Eminim Hakan bu hareketimi takdir edecektir. Kabul edilip edilmediğim henüz belli değil ama onlara gerçek bir orrrrospu çocuğu olabileceğimi gösterdiğimi düşünüyorum.

    Sevgi ve saygılarımla

    hipopotam

    Like

  5. İnternette dolaşan bir soru vardı, işe alım mülakatlarında apple, microsoft gibi dev firmaların bu soruyu sorduğu söylentileri vardı:
    Logar kapakları neden yuvarlaktır?
    Cevap “kapağın logarın içine düşmemesi için” miş. Bu soruyla mühendisleri eliyorlarmış falan.

    Ayrıca sizden bir ricam var. İntroya “bu podcast, evrimsel değerlerinizle ters düşen, anti-bilimsel, safsata dolu bit podcasttir. Eğlence amaçlıdır. Ciddiyet isteyen Açık Bilim’e gitsin” uyarısı koyarsanız süper olur. Her şeye kıl tüy bulan, artık dinlemeyeceğim tribine giren, kafa ütüleyici tipleri ayıklamış oluruz. İyi yayınlar…

    Liked by 1 person

  6. Kölelik sisteminin ne noktaya geldiğini anlatan güzel bir bölüm olmuş. Kabul edin veya etmeyin. Dünya nereye gidiyor? Sorusunun cevabı çok açık. Uçuruma…

    Like

  7. Birkaç bölümdür yorum atıyorum. Yorum atmaya başlamadan önce hakan ile ortak düşündüğümü varsayıp düşünce yönünü beğenirdim. Ancak attığım yorumların tam tersi şekilde fikir sundu. Bunu yaparken de biraz kırıcıydı 😦 Üzdün beni ama yine de ❤️hakan❤️

    Like

  8. merhaba,

    halihazırda bir işte çalışıyor olmama rağmen bu senemin neredeyse tamamını iş arama süreciyle geçirdim. öncelikle “bahane” dediğiniz pozisyon dondurma işi genelde firmanın maddi kaygılarla iş arama sürecini durdurup, firma içindeki başka bir pozisyondaki bir çalışanı kaydırması oluyor. örneğin bu sene büyük bir medya kuruluşuyla sürecim olumlu neticelenmişti. pazartesi günü teklifi yollayacaklarını söylediler ancak pazar günü yerel seçimin (ilk yapılan) kaosla neticelenmesi yüzünden genel müdür “şu şartlarda eleman alınmaz, içerden birisini kaydırın” dediği için süreci iptal etmek zorunda kaldılar. bunun gibi bir iki durumum daha oldu.

    bunu çok içimde kalan bir hikaye olduğu için anlattım. asıl aleks’in dediğine ise tüm kalbimle katılıyorum. bu ülkede iş görüşmesi yapmayı bilen kişi sayısı çok çok az. tamamiyle ezber yöntemlere dayalı, hiçbir işe yarar tarafı olmayan tiyatrodan ibaret.

    mesela birkaç ay önce beni oldukça heyecanlandıran bir firmada birkaç adımı geçtikten sonra genel müdürle görüşmem istendi. yeni ve genç bir firma olduğu için müdür de haliyle genç birisiydi. satış pozisyonu için yapılan görüşmede sanırım internetteki mülakat hikayelerinden görüp çok etkilenmiş olacak ki daha ikinci dakikada gülerek “hadi bana iphone 11 sat” dedi.. hiçbir gerçekçiliğe dayanmayan bu aptal role play’in gelen adayı strese sokmasını izleyip ego kasmaktan başka bir boka yaradığını düşünmüyorum.

    iş arama sürecinin zaten büyük kaygıları peşinden getirdiği ülkede bir de egodan geçilmeyen bomboş tiplere tamah etmek zorunda olmak hiç kolay değil.

    Like

    1. hanimiş benim alexim agucuk da bugucuk. şu yorum yapanları takma ya, ille derin gözükmek için ortaya aforizma atıp otu boku metaforla açıklamaya çalışan hakan gibi mi olacak herkes, salın artık azıcık

      Like

  9. Öncelikle şunu söylemeden geçemeyeceğim. “Bölüm sayısı arttıkça Hakan’a daha fazla hak verme klübü”ne ben de katıldım. Bölüm hakkında yorum yapacak olursam da 18 yaşında bir genç olarak gelecek kaygımı ve geleceğe olan isteksizlik seviyemi tahmin ediyorsunuzdur. Yıllarımızı geçirdiğimiz okulda öğrendiğimiz gereksiz bilgilerin gelecek iş hayatımızda zerre işe yaramayacağını öğrendikten sonra gelen hiçbir işe yaramıyorum hissini de katlıyor bu işe alım sürecindeki işverenlerin istekleri..

    Like

  10. Yorumları yine ergenler basmış. Bir şeyi de binary düşünmeden, taraf seçmek zorunda hissetmeden yapın ya, nasıl insansınız anlamıyorum.

    Like

    1. Bazı salılar çok zor. Kayıt göremeyince tamam bu sefer korktuğum başıma geldi al kaldırdılar susturdular gitti bunlar da diyip üzülüyorum. Bizi oradan buradan takip edebilirsin demeyin. Beklemek güzel.

      Like

  11. Aleks sizi aralıklarla 1.5 yıldır dinliyorum ve sonunda yetiştim. Açık büfelerle ilgili bölümde kahrettin beni Aleks. Açık büfeler insanlığın yaş mamasıdır, uzak durulmalıdır. Hakan gittikçe ponçiklesmedi hep öyleydi, Hakan adamdır evde 100lük Jack var Hakan ne zaman devirelim istersin? Hiç içki içmeyen Azerbaycanlı arkadaş da gelsin.

    Like

  12. Bu zamana kadar girdiğim mülakat sayısını unuttum. Hangi burç olduğumdan tutun da sen bu pozisyon için çok donanımlısın, biz sen burada tatmin edemeyize kadar geniş bir yelpazede döndü görüşmeler.
    Tecrübe meselesine gelirsek yahu kimse bize iş vermezse biz bu kodumun tecrübesini nasıl kazanacağız allasen. Biri bana bunu açıklasın. Üşenmezsem başımdan geçen mülakat maceralarını ses kaydı olarak paylaşırım.

    Like

  13. Aleks’in insanların bilimsel olarak hayvan olmadığını söylediği yürekleri dağlayan çıkışından sonra Hakan çok güzel bir fırsat sunmuş orada: “bu cümleni geri alman için biraz bekliycem Aleks” demiş. Malesef kullanılmamış bu fırsat. Çok fena utandım başkası adına. Bölümün kalanını dinlemeden önce biraz yemek falan yiyeyim kafa dağıtayım

    Liked by 1 person

    1. Bölümün kalanını ertesi gün dinledim. Baştaki tatsızlığa rağmen iyi bölümdü. Şu anki halleriyle işe alınma mülakatları insanlık onuruna hakarettir 😦

      Like

  14. Ah tanrım, o konu…
    Hayatımın şanssızlığı olarak nitelediğim iş hayatımın kadersiz durumu, benim bam telim.
    Mezun olalı 10 sene oldu ve bir kısmı işsizlikle gecen, sayısız mülakata gitmekle kalmayıp;bugüne dek 10 farklı işyerınde çalışan, hali hazırda da proje bitişi nedeniyle bu ay sonu itibariyle yine bir arayışa girecek bir iç mimarım ben.
    Bir keresinde burcumu soran bayan bir işveren ” aa eşimin de hayatına giren 7 kadın da bu burctan ” deyip, sona kalan aday olduğum halde geri dönüş bile yapmamıştı. Bir kere de ünlü bir mimar, iş görüşmesinde ” basınla aran nasıl,çok röportajlarım olur, benimle sehır dısında sık sık çıkar mısın ” dedi. Oysa ilan mimar ilanıydı. Bebek’te staj yaptığım ofiste, akşam ben çıktıktan sonra ofise gelen kadınların çıplak fotolarını bana verilen şirket telefonunda görüp şok olmusluğum bile var.
    Yeni genç nesili soğutmak istemem ama çetin savaşlarla karsılasacak bazılarınız. Hepinize bol şans.
    Not:Alex ve Hakan sızı 100. Bölümünüzde kesfettim, geriden gelerek tüm bölümlerinizi dinledim,sessiz sedasız bu bölüme kadar geldim, sizi çok çok merak ettim elimi cebime attım:) sonra begenmedim, elimi cebimden çıkardım:p
    Sizi şimdilik seviyorum, sevgiler

    Like

  15. Yazmışlar ama ben de düşene vurmak istiyorum. Aleks’e ilkokul biyolojisi okumasını önermek istiyorum, resimli olanlar falan da var hem. “Ali topu tut”tan sonra buna geçebilir.

    Like

Leave a comment