Bölüm 132: Küfürlü Konuşmak


Haftalık bölümlere ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

Küfrün işlevi ve yakıştığı insanlar, “yaratıcı” küfürler, steril hayat isteği, normalleşme paradoksu, küfür kategorileri, yeni küfür önerileri, küfrün faydaları ve çok daha fazlası bu bölümümüzde.

34 thoughts on “Bölüm 132: Küfürlü Konuşmak”

  1. Küfürü günlük hayatta kullanmaya ihtiyaç duymuyorum ama sinirli olduğumda kullanırsam harika bir sinir boşalması oluyor. Hakan neden küfürü kendine yakıştıramadı anlamadım çünkü ettiği küfür onda daha elit bir anlam kazanıyor muhtemelen ses tonundan dolayıdır. Son olarak en güzel küfür siktir çünkü harika bir boşvermişlik havasına sahip ama bazen fazla r’li bir orospu çocuğu da sizi çok mutlu edebilir.

    Like

  2. Küfür net bir duygu, tepki ifadesi bence. Bu yüzden direkt olarak düşünmeye ihtiyaç olmadan hissedileni aktarmalı. Yaratıcı küfür için hep kasılıyor gibi geliyor ve bu yüzden bu tür küfürler çok yapay duruyor.

    Like

  3. Günlük hayatta belki sık küfrediyor bile sayılabilirim. Ama sesli küfür edilmesi ve benim aşina olmadığım bir toplulukta küfür edilmesi beni aşırı rahatsız ediyor. Çünkü toplumun genel seviyesini düşürüyor ortaya leş bir hal çıkıyor. Ayrıyeten cinsiyetçi küfür lafı da ne kadar tam oluru var, amk vb. küfürlerin erkek ve kadın olarak iki ayrı grupta kendi içinde edilmesi durumunda. Bir erkeğin öbür erkeğe amk demesini ne derece ciddiye alabilirsn veya bir kadının öbür kadına demesini lmao. Küfürlerin çoğu anlamdan bağımsız sadece kelime grupları haline geldiği için anlamı bakımından küfür edildiğini düşünmüyorum. Ancak özür dilemeyerekten aleksciğim bir ortama küfür girmesi onu samimi değil leş yapar. Herkes kendi arkadaş grubunda kardeş kardeş küfürleşsin olur mu bu kadar rahatlığa genişliğe gerek yok bari tanımadığımız insanlara karşı seviyemiz olsun.

    Liked by 1 person

  4. Kadınlar da sikmek küfrünü erkekler için kullanıyor. Batıyla alakası yok. Çünkü bu küfür artık tam anlamından uzaklaşıp daha mecazi bir hale gelmiş durumda. Açıkçası ikinizin de böyle bir söylemi duymamış olması beni biraz şaşırttı çünkü ne aşırı küfürlü ortamdaym ne de çok ortam değiştiririm. Artık anlamından bağımsız bir duygu ifadesine dönmüş veya deyim gibi bir hale gelmiş vaziyette.

    Liked by 1 person

  5. Küfür ne kadar yaygınlaşırsa insanların küfre olan alınganlığı azalacak ve derileri de o denli kalınlaşacaktır. Belki de eleştirel toplumun minicik yapıtaşıdır ana-bacı yapmak…

    Bu arada keşke “Kadınların Şaka Yapamaması”yla ilgili bölüm gelse… Bence kadınlar çok güzel gülüyor ama GÜLDÜRMÜYORLAR.

    Like

  6. Küfür doğru zamanda, doğru tonlamayla kullanıldığında gayet olağan ve samimi bir şey diye düşünüyorum. Fakat bazı insanlar gereksiz ve hiç beklemediğim anlarda ağız dolusu küfürler ediyorlar ve baya itici oluyor açıkçası. Ayrıca Aleks ne içti bilmiyorum ama 100 cümle kurduysa 90ı saçmaydı ve boştu (umarım bir şey içmiştir). Ve Hakan, konuşma şeklin sayende küfür etmek sana gayet yakışıyor bence

    Like

  7. Suriyeli olarak Türkçede ilk öğrendiğim şeyler küfürdür insan yeni bir dil öğrenmeye başladığı zaman küfürlerden başlıyor, yaratıcı küfürler konusunda yeni bir şey çıkartmaya çalıştığım zaman çerkin olmasını gerekiyor benim için , yani şişko bir insana göt kalçası demeye severim.

    Liked by 2 people

  8. Arkadaş ortamımda ister anadan ister babadan ister ebeden girerim. Bu arkadaşlarımı rahatsız etmez, alınmazlar ve her şeyi doğal karşılarlar. Ben şahsen küfürden hiç rahatsız olmam ama olabilecek çok fazla insan var ve rahatsız olmalarında da haklı sebepler bulduğum için her yerde küfür edilmesini doğru bulmuyorum. Samimi bir ortam yaratma amacı güdülüyorsa da “sıçmak” gibi her türlü insanın gerçekleştirebileceği cinsiyetsiz ofensif olmayan hafif küfürlerle başlanmalı. Zaman ilerledikçe de içimizdeki aşağılayıcı, egomanya insanı dışarı çıkararak rahatsız edici küfürlerle herkesin kulağını sikmeye devam edebiliriz

    Like

  9. Pelesenk:
    1. Çeşitli bitkilerden çıkarılan kokulu ve sakız gibi çiğnenebilen bir reçine.
    2. Sık sık söylenen söz.

    Like

    1. Nişanyan’ın Kelimebaz’da güzel bir yazısı var. Peleseng Yemen’de yetişen bir ağacın reçinesi. Aslında bugün başka bağlamda kullandığımız balsam ile aynı kelime. Ama deyimdeki kelime buradan gelmiyormuş. Terazide dara almak için kullanılan küçük taşın adı olan pârseng kelimesinden bozulmuş.

      Like

  10. Bir yandan kanalınızın büyümesini istiyorum fakat bir yandan da kanala yeni insanlar geldikçe yorumların da çoğalacağı gerçeği ve old takipçilerinizin yorumlarının pas geçilebileceği ihtimali beni korkutuyor

    Like

  11. Kalın derili bir insan olarak küfür dünyayı kesinlikle iyiye götürüyor. Küfür, hakaret insanlık tarihi kadar eskidir bunu değiştiremezsiniz. Hakan için yaratıcı küfrüm yok ama en sevdiğim küfür senin ben evveliyatını sikerim. Ağza tam oturuyor, nefis.

    Like

  12. Aleks o kadar beyazsın ki, üzerinde tek bir leke bile yok. Hakan sen ise rengini o kadar belli etmiyorsun ki, adeta araçsız bir pasifsin.

    Mesela sizce ben size küfür mü ettim?

    Not: pelesenk kelimesinin çok anlamı var ama bu deyimdeki yeri ”münasebetli münasebetsiz tekrar olunan ‘efendim, efendime söyleyeyim, uzatmayalım’ gibi tabirler” olabilir. (kaynak:nişanyan sözlük)

    Like

  13. İki ayda tüm bölümlerinizi dinledim bitirdim. İlk defa bir bölüm için bekledim bu hafta iki gün kadar :). İkinize de teşekkürler.
    Bu arada yaratıcı küfür sayılır mı bilmem ama ‘elinin ayarını sikiim’ en güzel küfür değil en güzel cümledir Türkçede tez vakitte tüm dillere bunu ihracat etmeli duygulara tercüman olmalıyız

    Like

  14. İçinde sert sessiz harflerin fazla olduğu ve kısa küfürler daha etkili oluyorlar. Buna örnek olarak Serdar Kuzuoğlu’nun vay orrrospu çocuğu. Senin ben amına koyayım seslendirmesini gösterebiliriz. Yaratıcı küfür olarak da çocukken duyduğum için hayal etme hatasına düştüğüm bir küfürü örnek gösterebilirim. Ananın amına beton dökerim, bütün mahalle abaza kalır :))))

    Like

  15. Samimi bir ortamda, bir şeye tepki olarak küfür edilirken durumu sempatikleştirmek için bazı yaratıcı kelimler kullanılabilir. Hassikkome (AROG filminde vardı) ya da asssma yaprağı (sanırım bir dizide vardı) şeklinde anlamsız kelimler de küfür yerine geçebilir.. Bu arada Eskişehire selamlar.

    Like

  16. ben küfürün pasif(araçlı) agresif bir davranış olduğunu düşünüyorum. neticede insan o an karşısındaki kişiye -gerçekleşmeyeceğinin farkında da olsa- kötü dileklerini ve isteklerini yolluyor. Bir nevi küçük çaplı hayallerinden bahsediyor. Düşünsenize küfür edemediğimizi. Edemediklerimizi gerçekleştirmek zorunda kalabilirdik. Bu da dünyayı daha kötüye götürürdü.

    Like

  17. Millet aşk ister benim esim ise durup dururken hadi bana küfret diyor hoşuna gidiyormuş. Ben zorlanıyorum ne diyeceģimi bilemiyorum. Cünkü insanların yüzüne karşı deģil arkasından küfür ederim.
    Acaba bir kadın olarak eşime ne gibi küfür edebilirim öneriniz var mı? Gerçekten buna ihtiyacım var.

    Liked by 1 person

  18. Küfürü sevmem ve rahatsız olurum. Ama kibarlaştırılmış küfürler olabilir Mesela “Hakan sende tenasül uzvuna sürülecek akıl yok”. Ayrıca kadınlarda küfür inanılmaz itici duruyor.

    Liked by 1 person

  19. yemeksepeti’nden ne zamandan beri alkol sipariş edilebiliyor ya? bu bölümün promili biraz yüksek olmuş sanki 🙂 afiyetler.

    Like

  20. Sizi 4-5 aydır dinliyorum. Sadece bu bölüme yorum yapasım geldi ve yanlış fark etmediysem en çok yorum alan bölümlerden biri olmuş, sanırım küfür konusunda herkesin söyleyecek bir şeyi var. Alışkanlık dolayısıyla cinsiyetçi küfür eden bi kadınım, ama üzerine düşününce bu küfürlerin cinsel şiddeti ve cinsiyet ayrımını normalleştirdiğini fark ettim. Destekleyici argümanım da kadına saygının en az olduğu alt tabakalar, küfürün en çok kullanıldığı yerler. “Sıçma” bir alternatif olabilir. Bazı sorunlu insanların böyle fantezileri olabilir diye düşünmek saçma, bu açıdan bakarsak eminim annesinin sikilmesi fantezisi olanlar da vardır.

    Like

  21. Öncelikle konudan bağımsız olarak sizi sürekli takip ettiğimi ve çok sevdiğimi söylemek istiyorum. İnanılmaz keyifli bir muhabbetiniz var, bi gün oturup karşılıklı konuşmak çok isterdim.
    Geçen haftaki konuyla ilgili ise, küfürün varoluşunu kabullenip bununla barışmak, bunu doğal karşılamak yönündeki görüşünüze katılmıyo değilim. Küfür kendini ifade edemeyen insanların silahıdır tarzı görüşe neden katılmadığınızı da anlıyorum. Ancak bir insanı gerçekten acıtmak, yaralamak istediğimizde kullanmak istediğimiz kelimeler küfürler mi oluyor cidden? Bir insana şahsiyetsiz demekle, orospu çocuğu demek arasında nasıl farklar var sizce? Orospu çocuğu gerçekten o insanı hedef alan bir saldırı, bir hakaret değilken (küfrün ithaf edildiği kişinin acaba benim annem orospu mu diye düşüneceğini zannetmiyorum) , şahsiyetsiz tam da öyle değil mi? O insana kendine döndürüp, ya ben acaba şahsiyetsiz miyim diye sordurtmayı başarırsak eğer bence hakaret yerini bulur.

    Like

  22. Sizi sürekli dinleyen aktif bir dinleyicinizm. Eskiden çağrı merkezinde çalıştığım için tanımadığım insanlarla telefonda konuşurken, sanki bana her an kızıp küfür edeceklermiş gibi bir çekingenliğim vardı. Bu mesleki hastalığım yüzünden telefonla yemek sipariş verekten çekiniyor ve aç aç yatıyordum. Yemek Sepeti sayesinde artık uygulama üzerinden kimse ile muhatap olmadan siparişimi istediğim gibi verebiliyorum. Teşekkürler Yemek Sepeti.
    Küfür dilin tuzu, biberidir!!!

    Like

  23. Ya bu “kifur cik rihitsiz idici” diyenlerin hepsine tek tek kufretmek istiyorum. Hele de “kadina kufur hic yakismiyor” ayrica uyuz oldugum sey. Sana mi sorcaz yarrağam? Bir de rahatsiz olan siktirsin gitsin ortamdan orada kufredenlere “litfin kifirli kinismiyin” diyecegine. Yeterince anlasilmadiysa da en sevmedigim sey kibar kufurlerdir. Göt demek yerine bir sey anlatirken “çok afedersiniz ardını” gibi şeyler duyunca kendimi sulara atmak istiyorum.

    Liked by 1 person

  24. yalnız fuck kelimesi eril üreme organını ima etmiyor ingilizcede (etimolojisinin veya diğer jermanik dillerdeki varyantının hiçbir önemi yok günümüz için), doğal olarak kadınların bu kelimeyi sahiplenmesi (reclaim) daha kolay. sikmek kelimesi içinse aynı şeyi söylemek imkansız çünkü sik kelimesi hala eril üreme organı için kullanılan bir kelime türkçede, doğal olarak kadınların bu kelimeyi sahiplenmekten çekinmesi bu sebeple diye düşünüyorum.

    Like

  25. 1072-1074 yılları arasında yazılmış Türkçe’nin ilk sözlüğü olan Divanu Lügati’t-türk’te ilginizi çekeceğini düşündüğüm şöyle üç kelime var:

    Kötledi oglanıg kötledi: oglanıg kötledi: o, oğlan çocuğuyla ters ilişkiye girdi – gulamperestlik yaptı.
    Kötletti ol oglanıg kötletti: o, oğlan çocuğuyla [başka biri ile de olabilir] ters ilişkiye girilmesine izin verdi – gulamperestliğe ön ayak oldu.
    Kötlük bir sözgü sözcüğü; “seni gidi yüreksiz” anlamında kullanılır, gerçek anlamı “seni gibi gulam”dır. [ters cinsel ilişki kurmak için sahip olunan genç oğlan çocuğu ya da köle -çn]

    Bu arada bu doğu Türkçesi, bu dildeki kelime başındaki “k” bizim Türkçe’de “g” olur

    Like

  26. Öncelikle cinsiyetçi ötekileştirmelerinizden ötürü sizleri esefle kınıyorum. Eğer Türkiye’de olsaydım da zilli fondümden asla kaşıklatmazdım. Hakan, gizli fantezilerini benim üzerimden yaşama lütfen.

    Geçen bölüm konuşulan dil ve küfür mevzusunda ise hakikaten de Hakan’ın düşündüğü gibi Türkçe, oldukça şeref odaklı bir dil. Tabii Türk insanının bundaki etkisi yadsınamaz büyüklükte. Bir klişe olarak, “Türk, şerefsiz yaşayacağına ölür.” alt metinli onlarca efsane duymuşuzdur. Şeref, onur, namus gibi kişisel değerleri, Türk insanı mütemadiyen el üstünde tutmuştur. Mesela Türkçe’de, alkol tokuşturmak için şerefe denirken, İngilizce’de neşenin çoğul formu olan , cheers; İspanyolca’da ve Fransızca’da ise sırasıyla sağlık ve sağlığınıza anlamına gelen, salud ve à votre santé (auv vötğö sante) denmektedir. Bunu fark ettikten sonra kendimi, Kral Arthur’a kadeh kaldıran yuvarlak masa şövalyesi gibi hissediyorum. Yine bokunu çıkardığımız bir konu…

    Like

  27. Sikmek ve Sikilmek Türkçede olan bir kalıp
    İngilizcede de sikmek ve sikilmek arasında fark yok. Sikilmek kelimesi edilgen bir yapıdır. ingilzcede ise sadece “fuck” kelimesi ile ifade ediyorlar.

    Like

Leave a comment