Bölüm 154: Parfüm, Duygusal Manipülasyon

Haftalık bölümlere ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

Deodorant vs parfüm, feromon, bayan azdırıcı damla, uçucu veya kalıcı parfümler, kapalı alanda parfüm sıkmak, lovebombing ve diğer ingler, duygusal manipülasyonun ifşası, steril ve sığ ilişkiler, içgörü vs suçlama ve çok daha fazlası bu bölümümüzde.

8 thoughts on “Bölüm 154: Parfüm, Duygusal Manipülasyon”

  1. Oncelikle keske bu programa duygusal manipulasyon tecrubesi olan bir insani alabilme sansiniz olsaydi, yorumlarinizi kotu niyetli yaptiginizi asla dusunmuyorum. Ama bu duruma maruz kalmadiginiz ve maruz kalan birinin sizinle bunu paylasmamis oldugunu dusunuyorum. Bu konularin konusulmaya baslanmasini cok dogru buluyorum, Lovebombing ve gaslighting iceren korkunc manipulatif 1 senelik bir iliskim olmustu, gercekten bana inanin asla ve asla akliniza gelmeyecek seyler yapabiliyorsunuz. Kendimi suclamanin yersiz oldugunu ve aslinda sorunlu tarafin ben degil de karsimdaki oldugunu ayrildiktan sonra bu konuyla ilgili bir kitap okudugumda farketmistim, o farkindaligin verdigi duygusal bosalmayi ve rahatlamayi kelimelerle anlatamam, gercekten yeniden dogmus gibi olmustum. Bu kitapta (benim de iliskide bulundugum) bu tarzdaki insanlar ve onlarin bu sistematik manipulasyonu ile ilgili oyle ornekler vardi ki -ki bu dediginiz kurban psikolojisinden cok farkli, cunku burada gercekten kurbansiniz.. Karsinizdaki kisi oncelikle lovebombing ile size kendine delicesine bagliyor, maddi manevi.. Ortak hesap acmak, para kontrolunun onda olmasi.. 2 kisilik degil de tek 1 kisilik butun her sey sanki, ortak bir karakter var ayri hayat yok.. hani bu karsi cikilacak gibi olmuyor bazen, duygular hormonlar her sey o kadar uclarda ki -ki benim ornegimdeki kisi ilskinin sonlarina dogru sarhos oldugu bir gun, bana yalniz kalma fobisi oldugundan bahsetmisti, sevgilisi olmadigi periyodlar mesela ev arkadasiyla uyuyormus, cunku yalniz uyuyamiyormus vs vs. Butun bu ask bombardimanindan sonra, benden o kadar cok taviz vermemi istemisti ki -ki tahmin edersiniz ki karsi konmasi zor oluyor. Buna cok utanarak soyluyorum facebooktan insan sildirme falan da dahil.. Kendisi benim en yakin arkadasimla oturdugumuz eve tasinmisti ve surekli sorun cikarip, arkadasimla kavgalar edip, bana secim yaptirtmisti (kimi sectim tahmin edebilirsiniz) Her konuda beni suclardi ve beni sorunun bende olduguna o kadar inandirmisti ki, bazen isten gelirdi, aramizda gecen bir sorunun isini ne kadar etkiledigini ve benim yuzumden konsantre olamadigini falan anlatirdi, kendimi ona tekrar sevdirmek icin ne yapsam diye dusunup dururdum hep.. o kadar uzgunum ki o zamanki kendim icin. Ve en en super sezon finali de, beni arkadasimla kusturdukten sonra, beraber tuttugumuz evde daha 3.ayda beni terketmesi.. ki bahsettigim gibi oylesine bi bagimlilik ki maddi manevi. O evde tek basina yasamam mumkun degil.. Ki zaten kirayi odeyince cebime 200 lira falan kaliyor. Soguktan titredigim 1 kis mevsimi gecirdim, o kisi asla unutmam. Neyse cok uzun oldu okunacak bir yorum degil farkindayim. Lafin kisasi, bolumde bahsettiginiz her sey duygusal siddettir, karsidaki insani duygusal olarak yipratma potansiyelleri cok yuksektir, ve bunlarin farkina varmak insanlarin kendilerini koruyabilmesi icin de cok onemlidir diye dusunuyorum, sevgiler…

    Like

  2. Teşekkürler Alex, teşekkürler Hakan. Listedeki her bir öğeyi neredeyse her ilişkimde gerçekleştirdiğimi farkettim. Farkettiren Alex ve her biri için ayrı ayrı roastlayan Hakan sanırım aşk hayatımı düzeltecek. Ama bunların duygusal şiddet olmadığını söyleyip içimi rahatlattığınız için çok minnettarım. Terapistimi arayıp bir daha gelmeyeceğimi söyledim. Zaten çok pahalıydı. Esen kalın bayılıyorum size /s

    Like

  3. Domuz için hassasiyeti olanlar zaten parfüm kullanmıyorlar ama bu o maddeyi bildiklerinden dolayı değil içinde alkol var diye. Ben de parfüm kullanmam bu endüstriyi sevmiyorum. Bi bana mı çok pahalı ve abartılmış geliyor anlamıyorum. O kadar para ver sık uçsun ve garantisi de yok erkek parfümleri bu konuda daha iyi ama kadın parfümleri uçup gidiyor en EDP si bile. Biraz boyun kısmına yasemin yağı sürüp günümü güzelleştiriyorum. Başkasına nasıl koktuğumuz bu kadar önemli mi pis kokmayalım yeter.

    Like

  4. Ve yine iki erkek kadinlarin bundan neler cektigini bilmeden yorumlamalar yapmis🙏🙏🙏 Aleksin ilk olayi lovebombing’den acmasi konuyu komik bi noktaya getirdi. bundan ilk bahseden tivitte gaslighting’i one cikartilmisti. Siz cok iyi mentalitede insanlar taniyorsaniz ne mutlu size ama 22 yasimda olmama ragmen cevremde bu tarz binbir turlu insan gordum ve duydum sjsjshsh ozellikle gaslighting gercekten cogu arkadasimin kafayi yemesine sebep oldu cunku her tartismada karsindakinden surekli “sen bunlarin hepsini kafanda kuruyosun, sen butun senaryoyu yazmissin zaten” denmesi ve kendini her ifade etmeye calistiginda “abartiyorsun” tepkisinin verilmesi, insanin ayarlarini bozan kendinden suphe ettiren ve sacma bi paranoyaklik haline sokan bir sey. bu degisik degisik tanimlamalari yapan arkadas da tivitinde ayik olalim bunlara, gozumuzu acalim diye belirtmisti ozellikle. Mesela hakan surekli “bunlari yapan insanlarla da birlikte olmayin ya” diyip durdu, boyle dinleyince bize garip geliyo ama iliskide insanlar bunun ask oldugunu iddia ediyor. O yuzden insanlarin bunlarin normal olmadigini bilmesi ve bu sorunlari cozumlemesi gerekiyor. Tabi illa herkes ayrilsin, o onu ifsa etsin degil ama karsilikli oturup konusarak anlasilabilecek seyler cogu. Ama sizin dalga gectiginiz bu kucuk seylerin bir kismi tolere edildikce daha buyuk sorunlara yol acabilecek seyler. Ve bizim artik
    kadinlar dovuldukten hatta oldurulukten, butun siddet olaylari yasandiktan sonra mahkeme mahkeme adalet kovalamaktan daha fazlasini yapmamiz gerekiyor. O yuzden lutfen biraz empati💕💕
    2 senedir dinledigim podcaste ilk defa attigim yorum biraz keyif kacirici oldu sjshshsh daha guzel yorumlarda gorusmek uzere sizi seviyorum(cogu zaman)

    Like

  5. Çok önceleri yorumlardan biri “sizi seviştikten sonra dinliyorum” minvalindeydi.

    Bu yoruma hak veriyorum. Size nitelikli bir kitle kazandırma yolundayım. Fuckbody’lerimle seviştikten sonra sizi açıyorum ikinci veya devam seanslar öncesi.

    Sizi istisnasız çok seviyorlar. Öptüm kip bye.

    Fuck sonrası listem:

    Yazcılık kışcılık
    Rick and morty (izlemişlerse)
    Piyango bileti almak

    Like

  6. Şubat ayında sizinle tanışmama partnerim vesile oldu. Beğenip beğenmeyeceğimden emin değildi ama gerçekten sanki evde arkadaşlarımla muhabbet ediyormuşum gibi, gayet kaliteli bir muhabbet podcasti olduğunu düşündüm. Konu seçimleri, yaklaşımlar, sırf geyik olacak diye cinsiyetçi ve ırkçı yorumlar yapmamanız da beni podcaste daha çok bağladı. Velhasıl kelam beğenerek dinliyoruz.
    Bu hafta bir ilk yorumlar haftası olmuş sanırım, benim de ilk yorumum olacak. 🙂 Duygusal manipülasyon konusu ve genel olarak flört camiasında normalleştirilen psikolojik / duygusal şiddet konusunda partnerimle bir süredir konuşuyor ancak uzlaşmakta güçlük çekiyorduk. Bu podcast de bayağı üstüne geldi ve size birçok konuda katılan partnerim bana ne düşündüğümü sordu. Birazcık bunları paylaşınca da bana “neden yorum yapmıyorsun?” dedi.

    Aslında düşündüğüm birkaç meseleyi diğer (kadın olduğunu tahmin ettiğim) yorumcular da biraz paylaşmışlar, ben de oraya eklemlenmek isterim. Lovebombing, ghosting, zombeing gibi durumlar tekil olarak değerlendirildiğinde gerçekten bağlamı içinde şiddet olabilir ya da olmayabilir. Ama sanki orada bir şey kaçırdınız gibi geliyor. O da bunlar gerçekten çok sık yaşanan ve günümüzdeki flörtleşme anlayışı olan takılma kültürüne oldukça içkin durumlar. Bu kadar sık olması ve bunlara “ne var canım olabilir” demek de kümülatif olarak bir etki yaratıyor. Bunların normalleşmesi, başka psikolojik ve duygusal şiddet formlarını da tartışılabilir hale getiriyor. Yani demem o ki bu aslında bir süreklilik, bu gibi konularda çizgiyi nereden çektiğimizi ve neden çektiğimizi daha çok sorgulamak lazım diye düşünüyorum. Mesela haunting konusunda yanlış hatırlamıyorsam Hakan gözünde bir tipin canlandığını söyledi, bu yüzden bunu da götlük olarak gördüğünü vs. Kadınların(genellikle kadınlar maruz bırakıldıkları için) gözünde de birçok olay ve kişi canlanıyor bu tanımları gördüklerinde. İşte tam burada kişilerin (büyük çoğunlukla erkeklerin) olası partnerleriyle kurduğu iletişim şeklinde ciddi bir sıkıntı var aslında, her şeyi bir oyuna dönüştürmek karşıdaki kişiyi değersizleştiriyor. Ve bu sadece 1 kişi değil birçok kişi tarafından yapıldığında da flört alanı bu şekilde dönüşüyor, bu durum kaçmayı zorlaştırdığı gibi sürekli maruz kalmaya da sebep olabiliyor.
    Her şeyin bir pota altında eritilmemesi gerekiyor, bu yaşanan şiddeti değersizleştirebiliyor buna kesinlikle katılıyorum. Ama mesela “ilişkinin dinamiği” olarak gördüğümüz şey gerçekten ne? Fiziksel şiddete bunu diyemeyiz dedik ya da sözlü şiddete ama zaten bunlar “su götürmeyen” şekilde şiddet durumları, bir yandan bunların bu şekilde değerlendirilmesinin tarihi de çok çok eski değil. Diğer yandan bazı kadınlar için bu tarz şiddeti bile “olabilir, kötü bir zamanıdır.”, “bir kerelik bir şeydi ama, beni seviyor aslında.” şeklinde normalleştirdiğini biliyoruz. Dolayısıyla kadınlarla erkeklerin (maalesef ki) eşit ifade alanlarının olmadığı bir dünyada “bunu da anlamıyor musun canım?”, “manipüle olmaya da bu kadar müsait olamazsın.” demek biraz daha ütopik bir dünyada anlamlı olabilir diye düşünüyorum. (ki buna da biraz değindiniz aslında)

    Çok uzun bir yorum oldu farkındayım ama çok da yorum gelmemiş bu hafta, yorumları konuştuğunuz kısımda “food for thought” olabilir diye biraz uzunca anlatmak istedim. :)) Umarım derdimi anlatabilmişimdir, konuyu gündeme getirdiğiniz için de ayrıca teşekkürler. Bence konuşmaya, tartışmaya ve anlamaya çok ihtiyacımızın olduğu bir alan.

    PS: Son olarak partnerim ne düşüneceğinizi merak ettiği için şunu da eklememi istedi. 😀 Önümüzdeki dönem yüksek lisansa başlayacağım ve çalışmak istediğim konu da tam olarak kadınların takılma kültürü içinde ve özellikle Tinder üzerinden tanışmalarda ve flörtleşme sürecinde maruz bırakıldıkları, normalleşen duygusal, psikolojik ve cinsel şiddeti anlamaya çalışmak.

    Like

  7. yorumları okuyunca ben de paylaşayım dedim, baya arkadaşım gibisiniz. arada lafa giriyor, ya da ağız dolusu bi siktir lan çekiyorum. son iki hafta bölümlerini geç dinleyebildim, açınca baya özlediğimi fark ettim sizi. denk gelsek bi yerde direkt kırk yıllık dostummuşsunuz gibi konuşurum herhalde sizinle. çok bromance oldu de mi ya

    Like

  8. ağır duygusal manipülasyona maruz kaldığım ve etkisinden kurtulmamın yıllar aldığı, yaptıklarımı, hissettiklerimi düşününce halen inanamadığım ilişkimin ayrılık konuşmasını yaparken, eski sevgilim son bombasını ellerimi tutup gözlerimin içine bakarak, içten olmayı amaçlayan yapmacık bir ses tonuyla psikolojik olarak iyi olmadığımı, bir yardım almam gerektiğini söyleyerek patlatmıştı. tahmin edersiniz ki ima ilişkinin bir mağduru olmam değil, ayrılmamızın sorumlusu olduğum yönünde. yıllarca kendisini gördüğümde bile gün boyu üstüme ağırlık çöker, tadım kaçardı. en son ise karantinada eski sevgiliyi arama furyasına katıldığında artık tamamen etkisinden çıktığımı fark ettim ki 9 ay süren ilişkinin 4 senelik bir toparlanma süreci olmuş oluyor. konuşulanların hepsine maruz kaldığımı düşünüyorum ve asla öyle apaçık bir şekilde çıkmıyor insanın karşısına şu mevzular. kendime kaç defa “kafanı sikim isotçu” dedim acaba, idk.

    Like

Leave a comment