Bölüm 173: Facebook, Twitter, Whatsapp gibi Büyük Teknoloji Şirketleri

Haftalık bölümleri canlı ve görüntülü izlemek, ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak, gizliliği önemsemek, savunma hattını ileride kurmak, dezenformasyon bağımlılığı, kişiselleştirilmiş reklamlar, Trump’ın Twitter hesabının kapatılması, özel şirket vs kamusal alan ve çok daha fazlası bu bölümümüzde.

6 thoughts on “Bölüm 173: Facebook, Twitter, Whatsapp gibi Büyük Teknoloji Şirketleri”

  1. İlk olarak anında cevap verememek çok sinir bozucuymuş bunu gördüm. Bir şeye sarılmadan uyuyamıyorum huyum bu yıllardır böyle gelmiş böyle gidiyor. Peluş yoksa yastığa sarılırım falan illa bir şeye temas edicem yani. Masalları da uyurken dinliyorum naif naif anlatılırken bir bakmışım uyumuşum sesli kitabı denedim onda dinlemekten uyuyamıyorum. Gün içinde deli deli masal dinliycek halim yok tabi ki o biraz korkunç olurdu. Hakanın okurum demesini tabi ki atlayacak değilim gönlünden geçen klasik herkesin bildiği bir şeyi okursa çok sevinirim ayrıca kendisine de öpücüklerimi iletiyorum kalbimi biraz kırsa da öpücükleri için affediyorum. Bu konudaki son yorumum bir sonraki podcastinizde görüşmek üzere tüm yorumlara rağmen hala sizi seviyorum. buraya neden profil resmi konamıyor belki ben yüzümü gizlemek istemiyorum alla alla.

    Like

  2. Ben bu konuyu annem sayesinde duydum. Bana bilgilerimi Wpnin görüp kullanılabileceğini, özel mesajlarımı yayınlayabileceğini söyledi. Benim verdiğim ilk tepki
    bu doğru olsa bile umrumda değil oldu. Bunu konuştuktan sonra Wp’yi açtım ve tek benim karşıma gizlilik sözleşmesi çıktı. Evdeki herkesin gözü önünde onayladığımda sakin biri olan annem birden bağırmaya başladı. Fırsattan yararlanmaya çalışan liseli kardeşimde öğretmenine okul whatsapp grubundan gizlilik sözleşmesi yüzünden çıkması gerektiğini ve canlı derslere linklere ulaşamayacağı için giremeyebileceğini yazmış ve ben bunu duyunca kahkalarım büyüdü, evdekiler de daha fazla ciddileşti. Sonra bana Alex’in bahsettiği malum ses kaydını dinlettiler. İkna olmadım. Ertesi gün ciddi ciddi Wp gruplarını kapatıp Telegrama geçmişler ve kimse konuşmuyormuş. Eminim ki ilk kayıt olduklarında numalarının herkese açık olduğunu ve gizlemeleri gerektiğini bile bilmiyor yüzde 80i bu kitlenin. İşle alakalı önemli bilgilerin atıldığı gruplar vs bipe geçmiş. Sürekli bibip bibip gibi sinir bozucu bir sese maruz kalıyorum. Benim wp gruplarımın hiçbiri dağılmadı sülale grubumuz sallantıda sadece. Alexin yanlış yoldan doğru sonuca varmanın taktir edilmesi düşüncesine hiç katılmıyorum. Yapılan itirazlar reklamdan kaçındıkları için falan değil ortalıkta aşıda olduğu gibi büyük komplo teorilerinin dönmesinden bence. 40 yaş üstünün bu paranoyaklık ve güvensizlik seviyesini hiç sağlıklı görmedim. Bilgilendirici ve eğlendirici hoş bölümünüz için teşekkürler.

    Like

  3. Kalabalıkların hareketlerinde sürü psikolojisine kapılıp mantıklı hareketlerden uzaklaşıyoruz. Yav kardeşim instagrama beşyüzelli tane story atan, telefonun kamera uygulaması yerine videoları fotoğrafları instagram üzerinden çekip kaydeden, dm üzerinden tonla verisini sadece yazılı değil fotoğraf olarak da paylaşan adam gelmiş whatsapp kapatıyor. Olayın temeli Whatsapp aile gruplarından ve orta-üst yaş grubundan bunalan gençler Facebooku terk ettiği gibi whatsappı terk ediyor. Sözleşme meselesi sadece bir kibrit çaktı. Aslında bu göçün öncüleri gençler, ancak boomerlar azımsanamayacak propaganda gücü (elden ele iletilen mesajlar) ve çoğunluk ile bu devrimi çaldılar. Sessiz sakin telegramda takılıyorduk oraya akın etti millet. Kendimi yirmi yıldır her yaz bilmemne koyuna tatile giden ve sonrasında o bölgenin meşhur olması ile ‘burayı da bitirdiler, mahvettiler’ diyen emekli astsubay gibi hissettim. Neyse artık yaşlıkar signale geçmeden sessizce orada takılalım. Yine de ‘reklam şirketlerinin’ haddini bilmesi açısından bu dijital göçü önemsiyorum.

    Like

  4. Merhaba sevgili Aleks ve Hakan.

    Reklam konusunda dediklerinizde haklısınız ancak bu işin o kadar boku çıktı ki Youtube Premium almadan video izlemek bile işkence haline geldi. Ardı ardına reklamlar çıkıyor. Eskiden televizyon reklamlarından bıkardık. O zamanlar en azından yarım saat programdan sonra 5 dakika reklam verirlerdi. Artık 5 dakika videoya 30 saniye reklam veriyorlar.

    İnternet sayfalarının ortalama %25’i reklamdan oluşuyor. Merak ettiğin birşeyi Google’a yazdığında bile bilgiye ulaşana kadar yüzlerce reklam, pop-up, çerez izni gibi şeylerle uğraşıyoruz.

    Benim de eskiden bu konu kafama takılmazdı, bir süre önce yıllık para vererek telefonuma reklam engelleyi program kurdum. Artık internet sayfaları o kadar sade ve güzel gözüküyor ki İnterneti yeniden keşfetmiş gibiyim.

    Küçük Adsense reklamlarının yerini animasyonlu, resimli hatta videolu reklamlar aldığından beri bu işin tadı tuzu kaçtı. Isınan suyun içindeki kurbağa gibi hepimizi yavaş yavaş reklamlarla dolu bir dünyaya alıştırdılar ve durmayacaklar. İnsanlar reklam terörüne tepki göstermediği sürece daha da kötü hale gelecek.

    Like

  5. İnsanların whatsapp gibi uygulamalara güncelde bu denli karşı çıkmalarının ana sebebi kendilerini önemli sanmaları. Ben önemliyim, veri olamam düşüncesi. Ama önemli değilsin ah canım cahilim.

    Like

Leave a comment