Bölüm 175: Anketler

Haftalık bölümleri canlı ve görüntülü izlemek, ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

Duşta yüzünü veya sırtını dönmek, insanlar ve tercihleri hakkında bilgi sahibi olmak ve empati, karakter testleri, siyasi anketler, ankete katılma ve gizlilik, müşteri memnuniyeti anketleri ve çok daha fazlası bu bölümümüzde.

13 thoughts on “Bölüm 175: Anketler”

  1. Merhaba sevgili Aleks ve Hakan,

    2 senedir sizi takip eden, bütün bölümlerinizi dinlemiş ve hatta ekşisözlük’te reklamınızı yapmış birisi olarak ilk defa yazıyorum. Defalarca yazayım göndereyim dedim, tamam şimdi tam sırası FB-WhatsApp konuşmuşlar tam senin işin Feridun o kadar bilgisayar mühendisliği doktorası yapıyorsun hadi yaz desem de elim bir türlü göndere gitmedi. Dün 26 yaşıma memleketten, yıldızlardan ve gençliğimden uzakta tek başıma girdim, ve sadece eski bir arkadaşım dogum günümü kutladı (ailem bile kutlamayı unuttu). Bu huzursuzluk meyvesini vermeli artık dedim ve yazımı yazdım. Uzun süredir birlikte olduğum sevgilimden ayrıldığımda, doktorada sıkıntılar yaşadığımda ve bazen gerçekten keyifli olduğum zamanlarda sizinle beraber dünya nereye gidiyor diye düşünürken buldum kendimi. İyi ki varsınız Aleks ve Hakan!

    Umarım bu ilk yorumumu okursunuz.

    Hakan’ın anket verisini FB’la bağdaştırmasına bayıldım. Aslında insanların anketlere çok da objektif cevap vermediğini düşünürsek bizim davranışlarımızı açıklayacak en güvenilir verinin şu an Google/FB/WhatsApp/Instagram’da olduğunu düşünmek pek yanlış olmaz. Ayrıca Aleks’in müşteri memnuniyeti anketleriyle bahsettiği durumun bir benzerini Amerika’da fena şekilde yaşıyoruz. Covid’le beraber alışverişten sonra tip vereceğimiz ekrana dokunamadığımızdan çalışanlar ‘bugün bize ne kadar tip vermek istersiniz’ diye herkesin duyacağı şekilde yüksek sesle soruyor artık. Hadi ankette cevap cebinizden çıkmıyor da tipi peer pressure’la almak nedir allah aşkına.

    ps: duşta sırtını dönen insan kendisine saygısı olmayan insandır.

    Like

  2. Anketler nereye götürüyor seçemedim ama anketörler kesinlikle kötüye götürüyor. O kadar saçma sapan anım var ki. Hemen birini anlatayım bir tanesi yolda durdu ben de çok acelem yoksa yardımcı olmak adına cevaplıyorum. Dini bir anketmiş salak salak sorular var ben de dedim ki benim dini inancım yok o yüzden bunlar hakkında yorumum da yok safsata hepsi. Vay anam sen misin islama gönül vermeyen yürümeye çalışıyorum peşimden yürüyo anlatıyo da anlatıyo rabbim öyle kral böyle kıyak ya bu kadar aşıksan al senin olsun istemiyorum zorla mı? Baya ama kilometre boyu konuştu bu konuşmanın harika finalini söylüyorum “Güzelsin diye mi bu havalar merak etme hak etmeyenden onu da alırlar” dedi ben dumur oldum diyorum hay evime de yakın suratıma kezzap yiycem galiba. Sonuç olarak ben de bir dönerciye girip abi bu adam beni taciz ediyo peşimi bırakmıyo korkuyorum dedim adam da anlamsız bir babacan maganda çıktı sinirlendi falan adamın üstüne yürüyo sen benim kızımı nasıl rahatsız edersin diye ben yine bi dumur evlatlık alındım bir anda anketör diyo yok abi yanlış anladı ben iyi niyetimden yaptım garson çıktı tamam ya konu kapanmış diye sakinleştirmeye çalışıyo. Sonra da babacan maganda abimizle oturduk çay içtik çocuklarını anlattı din kavgası veren ben değilmişim ki allah bağışlasın çok iyi yerlere gelirler innnşallaahh yalakalığıyla gönlünü yapıp evime yol aldım. Öpüldünüz.

    Like

  3. Merhabalar Hakan ve Alex, yıllar önce genç Alex’in heeeeeeeey diye açtığı programın 175. bölümünde yine aynı heyecanı başka sesten duymak iyi geldi (imitasyon altın tenekeden iyidir diye düşünüyorum- Hakan bu benzetmeden ya nefret edecek- ) Alex o heyecanı hatırla yeni bölümlerde duyalım. Dopdolu bir bölüm oldu. Hakan hala radyo dinlerken Alex’in tiktok izlemesi, duş alırken bakılan yön kadar fuzuli bir bilginin Alex’in hayata bakışını değiştirmesi (yanlış anlaşılmasın katılıyorum ben de yüz-dönücüyüm, ensem daha temiz olucağına yüzüm daha temiz olsun), Hakan’ın badboylara göz kırpması favorilerim. Anketlerin doğruluğu, seçimler bile konuşuldu ama para kazanılan anketlerden bahsetmediniz anasını satıyım nasıl iş bu. Anketler para ve hizmet verdikçe dünyayı iyiye götürüyor.
    Ek yorum: Hakan sesini gittikçe Technoblade’e benzetiyorum ikinizden biri face reveal yapmazsa seçim yapmak zorunda kalınan dinlemek zorlaşıyor.

    Like

  4. tiktok ve beyazgölge hakkındaki yorumlarınızı dinledikten hemen sonra yazdım dayanamadım bitirmeye bölümü. Şunu söylemek isterim ki beyazgölge gelmiş geçmiş bütün senarist ve yönetmenlerden daha iyidir. TİKTOK SADECE BEYAZGÖLGENİNDİR

    Like

  5. Öncelikle yorumumu okumadığınız için biraz kırıldım 6 haftada tüm bölümlerinizi dinlediğimi belirttim rekor sandığım için en azından bir tebrik bekledim hatta teşekkür. Bölümün anketler üzerine olması bir tesadüf eski fanatiklerinizden olan eren kod adlı arkadaşımla yaşadığımız bir anıydı berbat bir hangover geçirirken sabah kadıköyde bir kahve ankete katıldık ve kalbimiz çökene kadar kahve içtik. Anketlere bayılırım anketörlere zamanım varsa hep cevap veririm çünkü onların da yaşamını idame ettirdiği şey anketörlük çoğu öğrenci.22 yaşındayım en az 50-60 ankete dahil olduğumu düşünüyorum ankete katılmak benim için bir zevk büyük bir tutku ben ortalama bir vatandaşım anketler genelde benim gibi ortalama insanlara yapılır öğrencilik hayatımda okuduğum bölüm dolayısıyla bir kaç anket yapmışlığım da oldu anketler bire bir anketin yapıldığı toplumu yansıtır dediğiniz gibi anketlerin nafile bir çaba olması mesnetsiz bir bilgi üstelik anketlerde insanların açıksözlü olma eğilimi çok çok daha artıyor çünkü yalan söylemesini gerektirecek bir durum yok dolayısıyla insanlar seks ya da toplum tarafından kabul edilmeyen konular hakkında anketler genelde doğru istatistiklerdir yorumumu geçtiniz bari bu yorumu okuyun son zamanlarda kulağımda hep sesiniz oldu en azından bir kez adımı duyabileyim teşekkür ediyorum seviliyorsunuz

    Like

  6. Bu podcasti dinlemesem asla duşa sırtını dönen insanlar olduğu aklıma bile gelmezdi. Suya sırtını dönene güven olmaz anketi yapmaya karar verdim.
    Aleks anketler bize kendimizi ve toplumu tanımaya yardımcı oluyor dedin ama kendimizi anketlerden tanıyacak kadar hala tanımadıysak, facebookta bile olan iki ve daha çok seçmeli sorularla kendimizi tanıma noktasındaysak çok yanlış yerdeyiz bence.
    Bu şeye benziyor, işe alımda yapılan kişilik analiz testleri ve ona güvenerek işe alan patronlar. İnternette doldurduğum tüm anketlerde özellikle tam tersi düşüncemi işaretliyorum ben eğlencesine.

    Like

  7. Merhaba sevgili Hakan ve Aleks.

    Hayatı elektrikli şofbenle geçmiş birisi olarak yüzüm sürekli musluğa dönük. Çünkü öğrenci evinden kalma bir refleks olarak keselendiğim süre boyunca sigorta atmasın diye hep musluğu kapatırdım.

    Bu arada duş almak ile banyo yapmak arasındaki ayrımı merak ediyorum. Benim için duş almak saçı şampuanlayıp vücuttan bir tur su geçirmek iken, banyo yapmak saçı 2 tur şampuanlayıp vücuda hunharca kese atmak, hatta istenmeyen kıllardan da kurtulup bal dök yala hale gelmektir. Bu iki aktivite de duş kabini içinde oluyor. İçi su dolu küvet yok.

    Bu konuya açıklık getirip, kamuoyunu rahatlatırsanız sevinirim.

    Like

  8. Selaaaaam;
    Duşun musluk ve kontrol ekipmanları duvardan çıkar. Çoğu insan suyu kontrol ederken duvara döner daha sonra diğer tarafa dönmeyi tercih eder çünkü genelde diğer taraf daha ferah olur çünkü;
    1:Genelde duvarla aramızdaki mesafe<cam ya da akrilik ile aramızdaki mesafe den
    2: Şeffaf malzeme kullanıldığı için banyonun diğer tarafını da hissetmek geniş mekan algısını arttırır. Kendimizi sıkışmış hissetmeyiz.
    Genelde ben evimde duşu kullanıyorsam duvar yerine cama bakmayı tercih ediyorum. Fakat spor salonunun duşunu kullanıyorsam o duşların kapıları şeffaf olmadığı için duvara bakarak duş aldığımı farkettim. Çünkü diğer tarafa dönmemin bana katacağı hiçbir fark yok.
    İnsanın çoğu davranışını aslında fiziksel çevresi ve yaşadığı ortamın tasarımı belirliyor. Buna bağlı olarak psikolojisini de…

    Like

  9. Selamlar, hakan ve aleks anketlere yaptığınız yorumlardan anladığım kadarıyla herhangi bi ankette kendi çoğunluğunuzun önde olduğunu görüp sevinmediğinizi anlıyorum. mesela GS mi FB mi diye bir anket açıp kendi takımın ankette öne geçince nasıl siktik ama havasına girdiğindeki o mutluluğu tarif bile edemem. veyahut karşıt görüşlü bir siyasi partinin dünyanın en iyi lideri hangisidir sorusunu trolledikten sonra kudurmalarına şahitlik edip zevkten dört köşe olmak işte bu zor günlerde benim minik eğlencelerim oldu. anketler özellikle küfürleşmeli ve büyük bir yarışa döndüyse, tıpkı roma’da bir gladyatör savaşını izleyen adamın havasına bürünüyorum ve kendi tarafımın kazanması için dua ediyorum. son tahlilde anketler dünyayı iyiye götürüyor diyorum.

    Like

  10. Anketler dünyayı kötüye götürüyor, Bay Melih twitterdan anket yapıp ona inanıyor. Beyaz tv’de beni izlediniz mi anketinden sonra iyice tek taraflaşan anket soruları ve anketlere “sevgili tvit alemi” diyerek başlaması da cabası…

    Like

  11. Sevgili Hakan ve Aleks,
    Sizi 1 yılı aşkın süredir kesintisiz dinleyerek güncel bölümlerinize ancak ulaşabilmiş ve haftada bir gün yeni bölüm çıkarmanızı beklemenin ne denli zor olduğunu anlamış biri olarak yazıyorum. DNG’den daha iyi bir podcast kesinlikle yoktur. Aksini iddia eden cindir diyorum. Ve belirtmeden geçemeyeceğim, en dinlemelere doyamadığım konuğunuz sevgili Eril keşke daha sık gelse.
    Sizi, arkadaşlarımdan birinin Spotify bölümlerinizi Instagram’da paylaşmasıyla keşfetmiştim. Uzun süren ev ve iş arası yolculuğumda gerçekten bana aylar boyu yol arkadaşı oldunuz. Sanki Hakan yan koltuğumda, Aleks ise arka koltuğumda oturuyor ve beraber o yolu gidiyormuşuz gibi hissediyordum bir süre sonra. Kısaca iyi ki varsınız.
    Anket konusuna gelecek olursak, Aleks’in aksine memnuniyet anketlerini o kadar kötü bulmuyorum, sadece şirketin şahsımıza mail yoluyla gönderdiği ve gizliliğine güvenmemizi beklediği anketlerden nefret ediyorum. Hele ki uzun uzun ‘az katılıyorum, az ile çok katılıyorum arasında bir noktada katılıyorum’ gibi cevap seçenekli olanlar çok can sıkıcı. Ama diğer türlü her ankete varım.
    Sevgiler.

    Like

  12. Sevgili Aleks, bu duş anketiyle beraber bir ortak noktamızı daha bulmuş oldum, merak etme yaşlı değilim, ve seni de haberdar etmek istedim. Evrenden gelen mesajları görmezden gelme Aleks. Hakan’a da selam 🙂

    Like

  13. Ağzınızdan bal damlıyordu. Ancak bir duş alma yönüyle ilgili anketin ne işe yarayacağını kesinlikle çıkaramadım, ayrıca doğal olarak o yön sürekli değişmez mi? Musluğu götüyle mi açıp kapatıyor arkası dönük elemanlar… Kimsenin ”sürekli değişir” dememiş olmasına şaşırdım.

    Like

Leave a comment