Bölüm 184: Unutmak

Haftalık bölümleri canlı ve görüntülü izlemek, ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

Anıları hatırlayamayanlar, The Father ve demans, kontrolü kaybetmek, hafızanın güvenilmez olması, bastırma ve unutma, hafıza geliştirme yöntemleri, mega hafıza ve Melik Duyar, internet-hafıza ilişkisi, Socrates’in şok tavsiyesi ve çok daha fazlası bu bölümümüzde.

10 thoughts on “Bölüm 184: Unutmak”

  1. Unutamama belam var. Kendimi bildim bileli başıma gelen her şeyi yani yaklaşık 30 seneyi her ayrıntısıyla hatırlıyorum ve daha da kötüsü en korkunç anılar saçma sapan zamanlarda aklıma gelip bütün hayatımı alt üst ediyor. Unutabilmek için her şeyi verirdim.

    Like

  2. Unutmak iyi de olabilir kötü de… Seçebiliyorsan eğer bu bir lütuf, seçemiyorsan da ceza.
    Güzel anıları da unutabilirsin hatırlamak istediğin, kötü travmaları da.
    İnsan gün sonunda iyisi ve kötüsü ile yaşadıklarının farkında olmayı yeğleyen bir varlık bence,
    Unutmak kötü bir şey ama ben insanların (herhangi bir hastalığı yoksa) gerçekten unuttuğunu düşünmüyorum, sadece farklı hatırlıyorlar ama kim doğrusunu hatırlar ki beynimiz yaşamımızı idame ettirebilmemiz için kodlanmış, nasıl hatırlamak istiyorsak öyle hatırlarız

    Like

  3. Benim hafızam biraz tuhaf, saçmasapan anıları hatırlarım bana söyleneni unutmam amaa kötü olanları direkt siliyorum. Kendimi bildim bileli de günlük tutuyorum. Sadece unutmak istemediğim güzel anları yazıyordum. Taa ki bir adet sevgilim unutkanlığımı bana karşı kullanana kadar. Tartışıyoruz bana diyo ki “sen daha önce de böyle dedin böyle yaptın.” ben nerde yaptım ya hatırlamıyorum diye sinir krizi geçiriyorum ama hafızama güvenmediğim için evet olabilir diyorum. Sonra kavgaları da günlüğe yazınca benim sütten çıkma ak kaşık olduğumu gördüm ve maniti saldım başkalarına bela olsun manyak. 6 ay önceki konu vay efendim öyle böyle diye açılır mı ya.
    Ay bi de bazen cümlenin ortasında aklıma başka bir şey geliyor ne söylediğimi unutuyorum o da fena.
    Amaan bunlar dışında iyiye götürüyor demek ki çok da gerek yokmuş her boku hatırlamaya.
    İki gözümün çiçeği HAKAN MASALIM NEREDE!!!!!!!!!!
    :’)))))))))))

    Like

  4. Unutmak benim açımdan dünyayı kötüye götürüyor. Ben aşırı nostalji düşkünü biriyim ve bazen daha bir ay önce yaşadığım olaylar için nostaljik hissedebiliyorum bu yüzden unutmayı hiç sevmem ama bazıları için unutmak iyi bir olay olabilir. Bir arkadaşım zamanında yaşadığı bir ayrılığı atlatmak için içinde B12 bulunan şeyleri tüketmekten kaçınıyodu ki hafızası gerilesin ve hatırlamasın o derece unutmaya ihtiyacı olan insanlar da var. Seviliyosunuz ❤

    Like

  5. Melik hocamızın tekniği İngilizce öğrenmek için aşırı zahmetli bence de ve işe yaradığını sanmıyorum,ama buna benzer bir tekniği ben lisede ve üniversitede sözel derslerdeki kavramları ezberlemek için kullanıyordum.1-2 gün içinde sınavın varsa işe yarar bir teknik. Örneğin lise edebiyat dersinde Kutadgu Bilig’deki karakterler ve neyi ifade ettiklerini ezberlememiz gerekiyordu. “Ay-Toldı-Mutluluk” örneğini “Ay doğarsa mutlu olursun” çağrışımıyla ezberlemiştim. “Odgurmuş-Hayatın sonu” için ; “Ot olmazsa hayat biter” gibi. Ayrıca Aleks , İsmail Şenol olduğunu ne zaman açıklayacaksın ? Açıkladın da ben mi kaçırdım acaba.

    Like

  6. Hafıza şampiyonlarından bahsettiğiniz anda yıllar önce dinlediğim şu şeyi hatırladım, aradım buldum. Özetle, bu kimseler “özel yetenekli” insanlar değilmiş. Sıradan kimseler, 6 haftalık bir eğitim süreci sonucunda hafıza şampiyonları ile benzer sonuçlar alabilen kişiler haline gelmiş, yapılan bir deneyde.

    Like

  7. Selam aleks ve hakan, size konuyla alakasiz bir sorum var. cok uzun zamandir bu podcasti hazirliyorsunuz. Su kadar zaman sonra ya da su olursa podcast yapmayi birakiriz dediginiz bir nokta var mi? Tabi ki ben hicbir noktada birakmamanizi yeglerim.

    Unutmak ise dunyayi net iyiye goturuyor. Bunca aptal insanin aptalliklarini unutmadan yasayamazdik.

    Like

  8. İnsan her zaman kötü anıları unutmak istemiyor, bazen de senin için çok değerli birisiyle bir daha öyle güzellikte anılara sahip olamayacağın için güzel hatıraları da unutmak istiyorsun. Evet, maalesef eski sevgilisini unutamamış, kendisine saygısı olmayan bir kancığım. Söyleyin bana sevgili Aleks ve Hakan, bu huzursuzluk meyvesini ne zaman verecek?

    Like

  9. Sevgili alex ve hakan, yarama tuz bastınız. Şuan hayatta kendimle ilgili en rahatsız olduğum şey unutkanlığım. Özellikle eski arkadaşlarla buluştuğumuzda anlatılan bir çok olayda olmama rağmen hiçbirini hatırlayamıyorum. Ben daha ilk anıyı hatırlamaya çalışırken onlar başka anıya geçiyorlar. Gülüp eğleniyorlar ama ben adeta hafızamla kavga ediyorum. Bir örnek daha vereyim, bir kaç yıl önce annem ocağın altını açık unutup tencereyi yakmış ve evi duman sarmış. Bu olayı başka birine anlatırken “oha ne zaman oldu, sonra naptınız” gibi sorular sordum. Annem sen de vardın, hep beraber dışarı çıktık ya dedi. Bunu bile silmiş canım hafızam. Unutkanlığımı seven tek kişi sevgilim. Çünkü bazen eski defterleri ortaya döker. Sen bana şunları söylemiştin, şöyle yapmıştın çok kırılmıştım der. Hatırlayamadığım şeyler için özür dilerim veya hadi ya onu dedim mi gerçekten diye şaşırırım. Bende karşı saldırıya geçerek sen de bi kere diye başlayıp … cümlenin devamını getiremem. Sevgilim pis pis sırıtıp çünkü seni hiç üzmedim der şakasına. Şimdi yazmaya başladım ve kendime anı kutusu diye bir şey yaptım içine her boku koyuyorum. Insanlar da alıştı artık al bunu kutuna atarsın diyor. Böyle böyle anı kutusu nerden geldiklerini hatırlamadığım şeylerle doldu. Umarım gelecekte istifçi olmam. Not: Bu podcasti sakın bitireyim demeyin!!!!! Sizi seviyorum.

    Like

  10. Aleks hafızanı geliştirmek istiyorsan yarım bıraktığın hikayeleri bitir. Dizi, kitap, falan hiç fark etmez. Zihin tamamlanmamış hikayeleri hem ilişkilendirmediği gibi hem de tamamlanmadığı için sürekli arkada çalışıyor oluyor. Ben yarım bıraktığım kitapları tek tek bitirdiğimde gözle görülür biçimde hafızamın daha verimli olduğunu fark ettim. Eğer çok ilgiliyseniz Google Scholar’a “memory and storytelling” yazarsanız konuyla ilgili makalelere ulaşabilirsiniz.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: