Bölüm 238: Stalking

Haftalık bölümleri canlı ve görüntülü izlemek, ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

Stalking spektrumu, online dedektiflik, kendine veya başkasına zarar vermek, tatlı stalker, bilgi asimetrisi ve samimiyet, stalking mağduru olmanın verdiği his, sahiplenme ve kırılgan ego ve çok daha fazlası bu bölümümüzde.

7 thoughts on “Bölüm 238: Stalking”

  1. Selam Aleks ve Hakan,
    Hepimiz en az bir kere birilerini stalklamışızdır diye düşünüyorum, yıllar önce bu işi çok abartan manyak bi arkadaşım vardı, kendisi üniverstedeyken biraz asosyal bi insandı, derslere olan ilgisinide bi süredir kaybettiğinden okula gitmiyordu, bol bol boş zamanı vardı. Bir gün bana yeni bir bir hobi edindiğini söyledi; sokakta gözüne kestirdiği kadınları gidecekleri yere kadar takip ediyo, bi apartmandan içeri girdiklerinde de o noktayı kendi haritasında işaretliyordu. Bu insnaların kaçta evden çıktıkları, iş yerleri, ne zaman eve döndükleri gibi detayları kaydediyordu. Burda şu ayrıntıyı eklemek isterim, kendisi tamamen zararsız bir insna. Bana bunda bahsettiğinde bunun hastalıklı bi durum olduğunu söyledim fakat bu yarı dedektif hayatı ilgimi çekmişti. Voyeurism’in altında yatan sebepleri ve pratik olarak nasıl yapıldığını daha iyi incelemk için bi gün bende onla çıktım. Sanki işe gidiyormuş gibi casual şekilde giyinip evden çıkıtık o gün takip edeceği kişiyi metroda takibe başladık ve iş yerine kadar takip ettik. Gizlice bişey yapıyor olma hissi insana heycan versede yaptığımın yanlış bişey olduğunu biliyordum. Böyle birşey yaptığım içinde çok büyük utanç yaşadım. Arkadaşıma gelirsek kendisi şu an ciddi bi ilişkinin içinde ve eski obsessyonları kalmadı. Sadece paylaşmak istedim ikimizde o döneme dair pişmanız. Şu an daha normal bi hayat yaşıyoruz.

    Like

  2. Bölümü dinlerken stalking imgesi aklımda hep erkeğin kadını takip ettiği senaryo olarak canlandı. Bunca zaman bir kadının erkeği takip ettiği bir senaryo ile yüzleşmemişim meğer. Aleksin yaşadığı durum nasıl bir türdü bilmiyorum ancak fiziksellik itibariyle durumu erkek özelinde bir sapkınlık olarak kanıksama durumu söz konusu bence.

    Benim en sevdiğim stalking türü ise eğitim hayatımın evrelerinde bulunan genellikle de artık hayatımda bulunmayan kişileri ‘bu naptı bu noldu’ merakıyla arayıp bulup ne yapmış etmiş öğrenmek. LinkedIn gibi siteler iş aramaktan çok bu stalkingin türünün bir numaralı merkezi

    Son olarak Hakana şunu sormak istiyorum. Tanışma aşamasında bir hanımefendi seni stalklayarak DNG’nin varlığından haberdar olup bölümleri dinlese sana söylediğinde ne hissedersin?

    Like

  3. Selam Alex ve Hakan
    sonunda uzmanlık alanım olan bir konuyu ele aldınız hehe.
    Sizlere beni terapilik eden manyak stalker günlerimden bahsetmek istedim ancak yazmaya başladığımda tetiklendiğimi farkedip silmek durumunda kaldım kdsjhfjsdhf.
    Önceleri zarafsız, Alex’in de ifade ettiği gibi duygusal yük taşımadığım insanları can sıkıntısından araştırıyordum. Hatta adını vermeyeyim programınıza konuk olmuş birinin sırf zevkine, paylaştığı twitlerden fotoğraflarda arkada çıkan bakkal isimlerinden vs oturduğu sokağa kadar bulup doğru mu buldum diye birde oraya gitmiştim. sonra tesadüf eseri ( :))))))) ) o kişiyle karşılaşıp kendi kendime salak bi doyum yaşatmıştım.
    Kısaca bende bu iz sürme olayı kendimi bildim bileli vardı. Ancak aşık olduğunuz, ilişkide olduğunu kişiyi stalklamak sizi geri dönüşü olmayan kör kuyulara atıp her gününüzü bir azaba dönüştürebilir. Şayet bende öyle oldu. Sevgilimin ailesini, eski sevgilisini, eski sevgilisinin ailesini, eski sevgilisinin eski ve yeni sevgililerini, onların arkadaşlarını vsvsvs derken ilişkide oldukları tüm insanları araştırıyordum. Postegro gibi yazılımların yanısıra birde gizli hesaplara bakabilmek için o kişinin çevresini önce takip edip ortak arkadaş sayısımızı arttıyordum. Daha sonra istek atıyordum ki beni tanıdık biri sansın kabul etsin isteğimi. Kimseye bu zamana kadar bir zarar verme eğilimim olmadı elbette ama bu durum benden çok şey götürdü. Zamanla kendi hayatım yok oldu yerine bu tanımadığım insanların hayatları geldi. Öyleki sevgilimin eski sevgilisinin yakın arkadaşının dolap hesabında beğendikleri çok hoşuma gidiyordu mesela onları satın alıyordum. Veya yine araştırdığım birinin bi hobisini, spotify listesini beğeniyordum o müzikleri dinleyip o hobiyi ediniyordum. Kaygı seviyem arşa ulaştı bu süreçte. Hiçbir arkadaşıma açamadım durumu utancımdan. Nihayetinde baş edemeyip terapi ve ilaç yardımı almaya başladım. İşin özü ben ettim siz etmeyin arkadaşlar.
    Hoşlandığınız kişi hakkında bilgi toplamak onu olduğundan daha büyük görmenizden ve özsaygınızı yitirmenizden başka hiçbir işe yaramıyor :((

    Like

  4. Birisini stalklayip hakkinda her seyi ogrendikten sonra o kisiyle gercek hayatta karsilastigimda unlu gormus gibi oluyorum. Stalk ben de gereksiz bir heyecan yaratiyor bu yuzden biraktim.

    Like

  5. Sizlerle olan muhabbetimi, bir nevi, stalklama yetimin inşa ettiğini göz önünde bulundurursam, dünyayı kötüye götürüyor demek çok zor ancak o esnada hissettiğim rahatsızlığın dozundan bile sağlıklı bir davranış olmadığını hissediyorum. Genel olarak stalking, merakın sürekli kamçılandığı ama bir yüzleşme yaşamak için de yeterli özgüvene sahip olunmadığı olaylara çözüm olarak çıkıyor sanki. Haliyle doğası gereği biraz pasif bir eylem ve bilirsiniz benim hayatımda pasifliğe yer yok… Üzerine de -yukardaki sapkın arkadaşın ve kendisinden daha sapkın arkadaşının mükemmel bir biçimde örneklediği gibi- tacize çok paralel ilerlemesi hasebiyle bayağı sıkıntılı noktalara erişebilecek bi eylem olduğunu düşünüyorum. Aleksciğim seni balll yanaklarından, Hakan seni her yerinden öpüyor, iyi yayınlar diliyorum.

    Like

Leave a comment