Bölüm 216: Sürekli İçerik Tüketmek

Haftalık bölümleri canlı ve görüntülü izlemek, ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

Çağımızın en büyük bağımlılığı, sosyal medya platformlarının ve kullanıcılarının ustalaşması, üretkenlik fetişizmi, izlediğinden hiçbir şey alamamak, izlediklerin üzerine yazmak, kalitesiz içerik bağımlısı olmak, multitasking ve çok daha fazlası bu bölümümüzde.

13 thoughts on “Bölüm 216: Sürekli İçerik Tüketmek”

  1. Sevgili Alex ve Hakan,

    Ben de okuduğum kitapları, izlediğim filmleri, dizileri inanılmaz hızlı bir şekilde unutuyorum. Çok sevdiğim dizilerde bunu unutmam hoşuma gitse de(tekrar tüketebiliyorum ilk tadını vermiyor tabi), genel olarak kötü bir durum. Arkadaş ortamlarında konuştuğumuzda aaa ben bunu izlemiştim ama hiçbir şeyini hatırlamıyorum demek biraz üzüyor. Bu durum yaşlılıkta çeşitli nörolojik hastalıklara sebep olur mu diye düşünmeden edemedim
    Not: Lütfen hızlı hızlı üretin ki biz de sürekli tüketebilelim 🙂

    Like

  2. Hakan’ın popüler mevzuları bilmemesine takan arkadaşa sesleniyorum. Ya kardeşim Hakan’ın özelliği bu. En fazla dördüncü bölümde falan anlarsın bunu. Biz gelmişiz artık 216’ıncı bölüme. Şimdi mi yapıyosun bu tespiti. Bir tespit de benden gelsin o zaman. Akp otoriterleşiyor olabilir mi?

    Like

    1. Böyle bir şey var Aleks. On dakika sizi dinleyip elli dakika akademik kariyer kasıyordum ki ikinci yarıda elendim. Üstelik sebebi odaklanamamak da değildi. Yaklaşık dört gün önce “bushcraft” içeriğiyle tanıştım. Ormanda odun kesip ev yapıyorsun, elinle balık tutuyorsun, iğrenç suyu damıtıyorsun vs. Az malzemeyle hayatta kalma becerisi diyelim. Bu edindiğim yeni bilgileri geçen bölümün konusuyla harmanlayıp “Hakan üzülme gerekirse kumara ne var ne yok bas, seni ormanda yaşatabilecek hünere sahibim artık.” diyecektim ki elendim Aleks. Üstelik kampları rahatsız bulduğu için pamuk tarlalarının yanındaki ormanları araştırmaya başlamıştım bile. Şimdi sen söyle Aleks, bu kulaklar Hakan’ın sevgili sevgilisini duyduktan sonra nasıl yorum kapanışı yapacak? Üstat Denog gibi emekli olmamın vakti geldi. Bugün kapanış yok, sadece hüzün.

      Like

  3. Bugüne dek izlediğim dizi sayısı 3ü geçmez. Aktif kullandığım sosyal medya hesabım yok, yalnızca Twitter’da pasif okuyucuyum. Tiktok’da bir kere bile video izlemedim ama yine de sürekli içerik tüketmek konusunda suçluluk duyuyorum. Nasıl oluyor derseniz, sebebini uzakta aramayın çünkü sizsiniz. Bende neden bağımlılık yaptığınızı tam olarak bilmiyorum, sadece fikir yürütebiliyorum. Aleks’in her konuda orta yolu bulma çabası ile Hakan’ın neredeyse her şeye itiraz edip başka bir açıdan bakmaya çalışmasının sağladığı müthiş dengedir belki sebebi. Ya da bazı konuları sanki dünyaya Mars’dan düşmüş gibi bir “Tabula Rasa” ile değerlendirmeniz de olabilir mi acaba. Sizi dinlediğim süre içinde bugüne dek onlarca kitap okuyup bitirebilirdim. Dünya Nereye gidiyor bilmiyorum ama sizin yüzünüzden ben yavaş yavaş bir öküze dönüşüyorum!

    Like

  4. İçerik takip etmekten de bir şeyler mi kaçırıyorum hissinden de yoruldum. Bırakırsam dünyadan bihaber olacakmışım gibi geliyor. Ortadan kalkmalarını da istemem açıkçası, iyi hissettiriyor ve öğretici de olabiliyor.
    Bunun için bir asistanım olsa, bana dinlemelik podcast, izlemelik youtube falan bulsa çekse çıkarsa çok iyi olur. Hem iyi içeriklere ulaşana kadar bir sürü çöp izlemekten kurtulurum hem de dozunda, iyi gelecek kadar içerik takip edebilirim, medicalweed kullanmak gibi.

    Like

  5. Selamlar Aleks ve Hakan harika konu. Hakan’ın önerisine bayıldım, yazmak mükemmel fikir. Bu hepimizin aklına gelebilecek bir şey ama bazen birinden duymak tabbiiyyyeaa hissi uyandırıyor

    Like

  6. Merhaba Aleks ve Hakan,
    Ben yemek yemek, ders çalışmak ve spor yapmak harici hiçbir güdüye sahip olmayan bir üniversite öğrencisiyim. Ne sosyal medya kullanmaya ne de karşı cins veya hemcins fark etmez birileriyle iletişim kurmaya güdüm var. Bu açıdan kendimi Hakan’a yakın hissediyordum ama sevgilisi olduğundan bahsetmiş. Hayırlı olsun Hakan’cım çok sevindim. Şimdi sorum şu. Bu hayat böyle geçer mi yoksa kendime görevler hazırlayarak kabuğumun dışına mı çıkmalıyım? Bir de acaba Hakan sevgilisiyle sosyal medya kullanmadan nasıl tanışmış?

    Like

  7. Hani iyi ve kötü kolesterol var ya, içerik de öyle. Kötü içerik hiç birşey katmayanlar (sadece vakit öldürmeye yarayan ör. Acun İşleri), iyi olan ya bilgi katan, ya bakış açısı şekillendiren veya zihni rahatlatan türden olanlar (ör. Güldürme). Bunlara örnek ilgilendiğiniz mevzulara dair Podcast ve YouTube videolar vb bana göre. Sizi de bu kategoriye katmışam ha.

    Like

  8. Ben savas konusunda bi yorum yapacağım; bundan iki hafta öncesine kadar, dünyanın en big dick energili adamı olarak bilinen Putin’in bugünlerde penis boyu tartışılır hale geldi. Bu olayda da gördük ki, çıkarıp masaya vurduğunda o dick, bigliğini kaybediyor.

    Like

  9. merhabalar alex ve hakan itiraf ediyorum ben bir çöp içerik tüketicisiyim. Nerede kalitesiz içerik var hepsine hakimim (üstünüze alınmayınız). Reality showlar kahvaltılarımın her zaman eşlikçisi olmakla birlikte. Sadece cringe videolara doğrudan ulaşmak amacıyla açtığım bir tiktok hesabım da mevcut. Kısmetse olur kavgaları, gelin evi ve işte benim stilim kavgaları, TLC programları kendimi kötü hissettiğimde bir ilaç gibi geliyor ve kendi hayatımdaki dertleri unutup kendimden daha salak olduğunu sandığım insanların dertleri ile keyifleniyorum. Bu bağımlılığıma bir kılıf aradığım zamanlar psikoloji öğrencisi olmak ve insanları gözlemleme fantezim ile ilişkilendiriyordum. Sokakta yürürken veya bir kafede otururken çoğu zaman yanımdakilere kulak misafiri olur komik bulursam taklitlerini yaparım ve psikopatolojilerini bulmaya çalışırım. Tiktok ise günlük hayatta ortak bir sosyal etkinlikte denk gelmemin imkansız olduğu sosyal sınıfların, değil sokakta gözlemlemek resmen evlerinin içine girmemi sağlıyor. Bundan daha büyük bir nimet olabilir mi? Sanmam. Sonuç olarak artık bu bağımlılığımı reddetmiyor ve bir kılıf aramıyorum. Onu kabullendim ve gururla söylüyorum. Ben bir çöp içerik bağımlısıyım.

    Like

  10. selam alex ve hakan, ben bir üniversite öğrencisiyim ve bazen sınav haftamda olamama rağmen youtube’a doya doya moda cringe, kısmetse olur cringe survivor cringe, flash tv cringe vs yazıp kendimden geçercesine saatlerce izliyorum, sonunu getiremiyorum, evet ben bir içerik bağımlısıyım.
    Aslında yorum yazmamın asıl sebebi doğrudan üstad Hakan’ın sorusu: Neden saatlerimizi video izlemeye verdikten sonra mutsuz oluyoruz? bu soruyu şöyle sorabilir miyiz? neden içerik tüketirken ve tükettikten sonra vicdan azabı çekiyoruz? Halbuki bunu rızamızla 2 saat aynı pozisyonda durup kayan görüntülere dalıyoruz. Hoşumuza gitmese yapar mıydık? Demek istediğim şu aslında amacımız mutluluk ve sosyal medya bunu bize 0 beklenti ile veriyor, bu debelenme niye varsın zombi olalım en azından mutlu zombileriz. (bu arada multitasking demişken sizi oyun oynarken dinlendim, sad but ture)

    Like

    1. Twitter’ım yok oy veremiyorum, kötüye gidiyor’a benden de bir tane basın.

      Like

  11. Selamlar
    İtiraf etmek isterim ki ben de sizi uyumadan önce dinliyorum. Hakanın bu kadar halktan oluşu beni anlamlandıramadığım bir şekilde mutlu ediyor ve daha huzurlu bir şekilde uyumamı sağlıyor. Ama şunu da ekleyeyim bir gece sonra, bir gece önce en son hatırladığım yerden başlayarak tüm podcasti tekrar dinleyerek bitirmiş oluyorum. Ama ben bu şekilde bir bölümü 3 günde bitirsem bile sizin düzenli atmayı bırakmanız sebebiyle podcastsiz kalıyorum ve mutsuz oluyorum….geri dönün

    Like

Leave a comment