Bölüm 23: Garsonlarla İnsanca İletişim Kuramamak, Herkesin Kendi Hesabını Ödemesi

Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:

Apple iOSAndroid

OYLAMA

Dışarı çıktığımızda en çok yaptığımız şeylerden biri restorana gitmek. Restorana gittiğimizde en çok yaptığımız şeylerden biri de adab-ı muaşeret yoksunu bir şerefsiz gibi davranarak yanımızdaki herkesin sinirini bozmak. Garsona kötü davranmak, sürekli şikayet halinde olmak, beraber oturduğun kişinin tabağından yemek almaya çalışmak. Düşündükçe insanlar restoranlara birbirlerini sinirlendirmek için gidiyormuş gibi geliyor. 23. bölümümüzde birçok restoran davranışını inceledik. Benim için en önemlilerinden biri, insanların kendi hesabını ödeme özgürlüğünün -ısmarlama veya ortak hesap yöntemiyle- elinden alınması. Tüm masanın hesabını ödeyerek birbirlerine jest yapmak isteyen insanlar, hesap geldikten sonra ödeyen taraf olabilmek için masada adeta aikido yapmaya başlıyor. Bu espri tanıdık gelmiştir, çünkü daha önce yapılmıştı. Daha önce yapılan başka bi şey de KARŞINDAKİNİN EN AZINDAN KENDİ PAYINI ÖDEYEMEZSE RAHATSIZ OLACAĞINI BİLE BİLE TÜM HESABI ÖDEMEYE ÇALIŞMAK. Bunu yapmayın. İlk buluşmalarda da yapmayın. Bırakın herkes kendi hesabını ödesin. Bu klişe meselelerden sonra toplu yemeklerde ortak hesap laneti, bu yöntemle hesap çakmaya çalışanlar ve hesap ödeyenin dilemmasından da bahsediyoruz. Ama önce…

Hesabı ödeyebilmek, hatta sipariş verip yemek yiyebilmek için önce garsonla iletişim kurmak gerekir. Evet, birçok garson restorana girdiğinizde size ya çok kibar ya da çok kaba davranıyor. Bazı restoranlarda kendinizi çeşitli kriterlere göre ağırlanması gereken bir obje, diğerlerindeyse yiyeceğiniz yemeğin piştiği ocaktaki pastan önemsiz hissediyorsunuz. Peki insanca iletişim kuramamızın sorumlusu garsonlar mı? Benim kişisel tecrübelerime göre, hayır değil. Sorumlunun kim olduğunu, Elon Musk ve Özgür Demirtaş’ın hayal ettiği, robotların garsonların yerini aldığı gelecekte dünyanın daha iyi bir yer olup olmayacağı ve daha birçok sorunun cevabı, bu bölümümüzde.

4 thoughts on “Bölüm 23: Garsonlarla İnsanca İletişim Kuramamak, Herkesin Kendi Hesabını Ödemesi”

  1. Garsonlarla iletisimde genellikle samimiyet ve yavsaklik arasinda cok ince bir cizgi oluyor, ozellikle kadinlar acisindan daha da zor durumlar olabiliyor, zira turk zihniyeti nazik davranan bi insanin sevismek istedigine dair inanclar barindirabiliyor. O yuzden dediginiz gibi en guzeli minimal muhabbet, illa saka yapilacaksa da uzatmadan gul gec bitsin.
    Ayrica masada garsona habire atar yapan insan da serefsizin onde gidenidir.
    Bu kadar.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: