Bölüm 94: Özel Günler


Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOSAndroidSpotify

OYLAMA

Sevgililer günü, doğum günü, anneler günü, öğretmenler günü, evlilik yıl dönümü… Google’ın doodle’ları da eklenince artık 365 günün 300’ü özel gün oldu, takvim mayın tarlasına döndü. Direnelim mi, yoksa keyfini mi çıkartalım? Cevabı bu bölümde.

16 thoughts on “Bölüm 94: Özel Günler”

  1. Selam Hakan, Merhaba Aleks.

    Sizi yakın zaman önce keşfedip tüm bölümleri kısa zamanda dinleyenlerden biri de benim. Gün içinde tüm boş zamanlarımda kulağımda sizin sesinizin olması bi miktar şizofrenik bi tecrübeydi lakin çok da eğlenceliydi. Varolun!

    İlk yorumumu özel günler konusunda yapıyor olmak ise benim için çok üzücü çünkü bu konuda kendimden daha travmatik anılara sahip birine daha rastlamadım.

    Öncelikle ben de sevgililer gününde iş yerine çiçek gönderilen kadınlardan biriyim. Tek sorun gönderen kişinin sevgilim değil babam olmasıydı. Çiçeğin üstüne iliştirilmiş notta ise “Bugün mahsun kalmamı istemediğim için annene gönderirken seni de unutmadım kızım. -Baban” yazıyordu. Kendince düşünceli bi hareket yapmıştı belki ama o dönem erkek arkadaşım olmadığını bilen iş arkadaşlarım tarafından alay konusu olmam paha biçilemezdi. (Ne yazık ki hala aynı şirkette çalışıyorum ve 14 Şubat yaklaşıyor…)

    Doğum günleri konusunda ise ilk lanetim bi ikizimin olması! Şu kadarını söyleyeyim; paylaşmak güzel bir şey değil, doğum gününü paylaşmak hiç değil!

    Diğer doğum günü laneti ise yazın doğmuş olmak! Bu lanet yazın doğan herkesin başındadır ve en çok çocuklukta hissedilir. Çünkü ders döneminde doğum günü olan tüm sınıf arkadaşlarına parti yapılır, o kişi hediyelere boğulur. Sonra yaz gelir, herkes tatile gider ve senin doğum gününü ne bir kutlayan ne de bi hediye getiren arkadaş kalır ortada!

    Benim için yetişkinlikte de değişmedi bu durum. Kendisine “en eğlenceli, en atraksiyonlu” (şerefsizin kendi ifadesiydi) doğum günü partisini düzenlediğim sevgilim tarafından, doğum günümden bir kaç gün önce terk edildim. En yakın arkadaşım için ise bi dünya para harcayıp özel tasarım pasta yaptırdım, sürpriz parti organize ettim. O ise aynı yıl benim doğum günümde erkek arkadaşıyla tatile gitti. (P.S. Artık en yakın arkadaşım değil.)
    Aynı şekilde ailede en yaşlısından gencine herkesin doğum gününde milleti bir araya toplama, pasta siparişi etme işi -diğerlerinin hep bok gibi pastalar alması sebebiyle- sürekli bana düşer. Bize gelince o özeni hiç görmeyiz tabii.
    Son 3 yıldır ise doğum günlerim şöyle geçti; 2016’da kuzen nişanı, 2017’de de aynı kuzenin düğünü vardı. 2018’deyse iş için yurt dışındaydım. Akşam otel odasında yalnız başımayken tüm ailem toplandı, ikizim gıyabımda doğum günü pastası üfledi, hem de benim seçmediğim bi pasta ilk defa güzel görünüyordu, bense facetime kamerasından izlemekle yetindim.

    Özel gün kabul edilirse -ki bence değiller- bayramlarla ilgili de bi çok boktan anım var ama bilmek istemezsiniz.

    Sonuç olarak hiç bi zaman değer verdiğim kadar değer görmediğim ve özel günler de bu hissi doruklarda yaşamama sebep oldukları için tabii ki dünyayı kötüye götürüyorlar. Lanet olsunlar!

    P.S. Ben çok sevdim bu yorum işini. Bundan böyle oversharer kişiliğim ve yorumlarımla sizinleyim. Esen kalın.

    Like

  2. Aleks kişisi merhaba ;
    Toplumsal cinsiyet rollerine böylesine isyankar bir tutumu olan bir insanın twitter profil resminde ellerinde çiçekler tutan bir kadının önünde diz çökmüş bir erkek görmek ilginç.
    Sevgiline yeni evlenme teklif ettin de bunu millete mi duyurmaya çalışıyosun nedir ? Ergen misin amk ?
    Neyse bu bölümde ” toplumsal cinsiyet rollerinin en ters yüz edildiği ilişkide bile sevgililer gününde bir şeyler yapmak erkekten bekleniyor ” yorumunuz çok genelleyici değil mi ? Kaç adet toplumsal cinsiyet rollerini alt üst etmiş ilişkiyi gözlemlediniz de bu sonuca ulaştınız.Sosyolojik olarak bu tarz sonuçlara ulaşmak bu kadar kolaysa bilim denen şey niye var ? Demem o ki en az cinsiyetlere atanmış roller kadar , toplum ile ilgili bu tarz etiketleyici genellemeler yapmak ta haksızlık ve olmaması gereken bir tavır değil mi?
    Sevgililer gününü daha akıllıca argümanlar sunarak eleştirmenizi beklerdim.Hem erkeğin hem kadının sevgililer gününde karşılıklı birbirlerine hediye aldıkları ilişkiler de çokça var.Böyle olmasına bi itirazınız olmaz mıydı mesela?
    Son olarak hakan seni seviyorum ve kalede kalecinin olması bizi engellemez bye.

    Like

  3. Uzun uzun yorum yazanlara çok özeniyorum. Ben de gaza gelip yazacaktım, sonra üşendim. Çocuklar inanın özel günler göreceğiz güneşli günler.

    Like

  4. Sevgili Hakan,

    Tamam özel günleri sevmiyorsun farkındayız da kendi doğum gününde niye mutsuzsun be kardeşim? Bu arada 14 Şubatta ne yaptın, karşı tarafı memnun edebildin mi bu sefer? O sene bu sene Hakan, sana inanıyoruz.

    Like

  5. Sevgili Aleks ve Hakan, ozel gunlerin yarattigi baskidan mi bilmiyorum ama bugun sevgililer gunu ve ben aniden hasta oldum,ise gidemedim evde yatiyorum. Esime alacagim hediyeyi de belirlemistim. Bir tek is cikisi gidip satin almak kalmisti.(yakin bir avm den) . Simdi hic bir sey yapmamis ve hatta bugunu dusunmemis unutmus bir koca muamelesi mi gormeliyim? Sorarim sizlere 🙂 bu arada butun bolumleri dinledim ilk yorumum bu oldu. Cok iyisiniz boyle devam 😉

    Like

  6. Benim hayatımda hiç doğum günüm kutlanmamıştı. Arkadaş ortamında doğum günü muhabbeti geçtiği zaman çok şaşırıyorlardı bu duruma. Sonra bir arkadaşım bu duruma son vermek için 18.yaş günüme kutlama ayarlamıştı. Çok da bi havası yokmuş aslında. Ömürde bir kere kutladık yeter işte…

    Like

  7. Merhaba
    Konudan bağımsız yemeksepeti sponsorlugu hakkinda biraz daha detay verir misiniz özel değilse? Her hafta günde birkez bir limitte yemek ismarlama hakkimi veriyorlar?

    Like

  8. Selamlar,
    Son zamanlarda yeni podcastlerinizden başlayarak eskilerine doğru keyifle ilerliyordum ve herkese söylüyordum son bölüme kadar……
    Aleks şimdi şöyle bir şey var ki cinsiyet rollerini tartıştığınız bir bölümde anneler gününde annene hediyenin temizlik yapmak olduğunu söylemen fazla çelişkili. İdeal olanı değil, topluma göre değerlendirdiğini söyledin. Ama bence ideal olanı referans almalıyız ki oraya erişebilelim. Bitti mi hayıııır. Babalar gününde “babanın parasıyla” babaya hediye mi alınır cümlesi nedir üstat? Bizim toplumumuz da dahil olmak üzere eve ekonomik katkı sağlayan bireyler sadece erkekler değil.
    Neyse fazla duyar kastım ben tivitıra gideyim o zaman bb

    Like

  9. Selamlar, ben aslında size akıl danışmak istiyorum, şu an çalıştığım şirkette oldukça iyi şartlarda çalışıyorum ancak hayal ettiğim işi yapıyor değilim sizce iş değiştirmeyi düşünmeli miyim yoksa zaten tüm işlerin temel mantığı isteyerek yapmamak olduğu için çalışmaya devam mı etmeliyim? Sık sık iş değiştirmek konudaki görüşlerinizi merak ediyorum , iyi yayınlar!

    Like

  10. Sevgili Hakan,
    Lütfen bir an önce bir adet twitter hesabı edin. çok yalnızız oralarda. gel ve yargılarından şüphesiz ki en güzellerini dağıt etrafa.
    sevgiler,
    ferrum.
    p.s: SOVYETLERLE ALAKALI BİR KİTAPTAN BAHSETMİŞTİN KISALTMALAR BÖLÜMÜNDE NE OLURSUN VER KİTABIN ADINI NE ZAMANDIR ARIYORUMM

    Like

  11. özel günleri sevip önemseyenler klişe hareketleri yapıp yaşamlarına mutlu mesut devam ederken, sevmeyenler ise klişe olmayacağım diye beyin fırtınası yapıp kendilerine dert ediyorlar belki de çözüm klişe olup uğraşmamaktır. özel gün insanı olmayanlar için gözden kaçan diğer sorun ise hediye alan tarafta olmak. hadi başkasına hediye alıyorsun o mutlu oluyor görüyorsun sen de hafiften mutlu oluyorsun ama günün anlamını önemsemeyip bir de karşı taraftan alakasız bir şey gelince rol kesip sevinmiş numarası yapmakla uğraşıyorsun.

    Like

  12. Valla ben kadınlar erkekler konusunda söylediklerinize pek katılmıyorum. Etrafımda feminist değilim diyenden en feminazi olanına kadar geniş yelpazede arkadaşlarımın hepsi özel günlerde erkek arkadaşlarından çok daha fazla özenerek hediye hazırlıyor ya da alıyor. Kadınların daha çok hediye beklenen taraf olmasını da kadınların böyle şeyleri daha çok konuşmasına ve hediyeye çok daha fazla değer vermesine bağlıyorum. Erkekler hediyeyi bir yere asıp ahhh canım sevgilim ne güzel düşünmüş de demiyor arkadaşlar bakın sevgilim bana ne almış da demiyor. Ama kadınlar arasında mutluluk paylaşmasıyla geri kalmama yarışı arası bir ritüel varken ben sevgilinle sevgililer gününde ne yaptınız diye soran bir erkek görmedim. Sonuç olarak kadınlar da hediye yapar hatta alasını yapar ve bu özenin birazını da erkeklerden doğal olarak bekler.

    Like

  13. Selamlar Beyler,
    Yazın işte çalışırken buldum sizi çok keyifli vakit geçirdim sizinleyken. Fakat ilk yorumumu bu konuda yapmak istemezdim…
    Geçen haftaki bölümü uyumadan dinledim. Sizin yüzünüzden rüyamda sülalemden tut lise arkadaşlarıma ondan tut çocukluk arkadaşlarıma ve üniversitedekilere kadar herkesle doğum günümü kutluyordum. Kan ter içinde uyandım. Teşekkür ederim…

    Like

  14. Selam,

    Üniversitedeyken üst kat komşumuz sürekli yaptığı yemeklerden getirirdi. Ben ise tembelliğimden ve beceriksizliğimden de yemek yapamıyordum. Birkaç seferden sonra, tabağı boş iade etmek çok utanç verici bir hal aldı. Sonrasında ya yemeksepetinden bir şeyler söyleyip ya da pastaneden un kurabiyesi, börek gibi şeyler alıp ısıtarak kendi yaptığım yemeklermiş gibi tabak iade etmeye başladım.

    Birebir olarak özel günde yemek yapmaktan kaytarma örneği değil ama bu da sayılabilir belki.

    İyi yayınlar !

    Like

  15. Dil konusuna takığım arkadaş! Benimde hata yapmam bunu değiştirmiyor. Biri bana yanlışımı söyleeiğinde sadece teşekkür ediyorum. Gelen bir e-posta özensizlik kokuyorsa, cevap bile vermem. Dil bilgisi hatalarını bir nebze kabullenebiliyorum ama bal gibi Türkçe karşılığı olan kelimelerin İngilizce yazılışlarını Türkçe okuyanların kendini havalı falan zannetmesine kıl oluyorum. O anda hakaret edip dalmak için kendimi zor tutuyorum.

    Özel günlere gelecek olursak alayının aslında pekte özel olmadığını fark etmemiz bence sevindirici. Hayatımda ailem dışında kimse doğum günümü kutlamadı küçüklük fotoğraflarımda pasta ile çekilmiş bir resmim var. Görünce bakıp hüzünleniyorum o kadar.

    Like

Leave a comment