Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
OYLAMA
En sevdiğiniz sosyal medya sitelerine veya uygulamalarına girdiğinizde isteyerek takip ettiğiniz hesaplar tarafından gönderilen içerikler yerine sosyal medya sitesi tarafından size uygun görülen içerikleri görmek zorunda olduğunuzu düşünün. Sinir bozucu ve distopik, değil mi? Asıl sorun bunun çok da uzakta olmaması. Halihazırda sosyal medya siteleri bir bir kronolojik akışı terk edip algoritmik akışa geçerek hangi içerikleri daha fazla görmemiz gerektiğine karar veriyor. Bunun sonucunda her gün aynı postları 50 kere görürken, bizim için önemli olabilecekleri kaçırıyoruz. Yarın öbür gün sadece sıralamasını değil, neyi görüp neyi görmememiz gerektiğini de algoritmayla belirlemeye çalışabilirler. Tehlikenin farkında mısınız?
Hiç konuşurken karşınızdakinin sizinle ilgilenmediğini, söylediklerinize dikkat etmediğini, aranızdaki diyaloğu sürdürmek için herhangi bir çaba harcamadığını hissettiniz mi? Muhakkak hissetmişsinizdir. Konuşmak hayatın her alanında ve sürekli gerçekleştirdiğimiz bir eylem olduğu için bize çok basit geliyor, ama anlamlı bir diyalog sürdürmek için ciddi dikkat, efor ve zaman gerekiyor. Tıpkı tango gibi diyalog da iki kişiyle yapılır, ama bazen karşınızdaki havamda değilim veya bileğim burkuldu diyerek dans etmek istemeyebilir. Ben bunun karşınızdaki kişinin sizden ne kadar etkilendiğine, sizin muhabbet kapasitenize, doğru konuyu bulma kabiliyetinize ve diğer değişebilen faktörlere bağlıyorum. Hakan’sa bu kişilerin “diyalog patatesi” adı verilen özel bir tür olduğunu iddia ediyor. Hepsi ve daha fazlası 28. bölümümüzde.
Algoritmik akış biraz “small talk” tadında mı olmuş ne 🙂
Online dating hakkında duyduğunuzdan da fazlası var. Tinder’da eli ayağı düzgün ortalama bir kadın profilinin likeladığı hesapla matchleşmeme ihtimali kesinlikle yok gibi bir şey. Zaten ankarada tinder kullanmaya çalışmış birisi olarak şunu söyleyebilirim ki nargile, güzel marka araba ve dil tarihçi bohem profiller baskın olduğu için bence akıllı erkeğe pek de bir rekabet ortamı yok, zaten üstünsün. Ve dediğiniz gibi inanın ki erkeğin profilinde 5 kişi varsa kadında da 500 kişi var ve bu durumda akıllıca olan şey erkeğin yazması. Burnu havadalılık yada beğenmemezlik falan değil bu, sonuçta sağa kaydırmışsın. (bu sabah 3 sene önceki tinder date’im beni instagramdan takip etmiş ve engelledim ama bu başa mesele :’) ) Ama instagramdan bile ne mesajlar geliyor bir görseniz, aman yarabbim.
Bu iş buluşmaya dönünce de o “işim çıktı” bahanesi GERÇEKTEN kullanılıyor ama ilk 15 dk’da olmadığı için o kadar batmıyor. Ama hiç sessizliğe denk gelmedim, genelde karşılıklı sorulu muhabbetle geçmiyor mu zaten? (Eğer konuşmak için efendice buluştuysanız bu böyle, öbür türlüsünü hepimiz biliyoruz, es geçiyorum 🙂 ) Şu stand up olayı da bence biraz abartı, oğlanlar da ilk buluşmada her zaman çok iyi niyetli olmadığı için karşı tarafta bir kendini kontrol mekanizması devreye giriyor ve arada düzgünler yanlışlıkla eleniyor. Gerçi erkekler kadın tarafında daha tecrübeli bu konuda. Bu kötü ünü yaratan hemcinslerim de umuyorum ki korkunç beklentilerini ve devasa egosunu ve karşısındaki oğlanın arabasının anahtarlarına diktiği bakışlarını bir kenara bırakır 😦
LikeLike
hakan’ın kırılgan erkekliği loooool
LikeLike
hakan bir patatestir
LikeLike
Özellikle Instagramdaki algoritma değişimi beni öyle çıldırttı ki nasıl anlatsam bilemiyorum, anlatmayacağum. Twitter’da da “hoşuna gidebilir” diye önüme habire milletin favladığı abuk subuk şeyler düşüyor. Nezaketen diyalog bitirme favı yapmış mesela çat benim önümde. Bazı favlara tanık ola ola takip ettiğim insanlardan soğudum. Mesela komik diye bir eleman takip ediyordum habire idda kuponu favladığını gördüm gözümden düştü. Ayrıca ben de 7/24 twitterdayım hiçbir şeyi kaçırmıyorum, “kaçırmış olabilirsin” diye bir şey yok!!
Kırgınım baya baya.
İkinci konuya gelince: Diyolog patatesi olmayacağım diye sevimli sevimli konu açıp konuştuğum herifler onlara aşığım sanıyordu, o günden beri kendimi tutmaya çalışıyorum. Bir de tam beceremiyorum sohbet işini mesela birisi “dini inançları gereği çizgiye basmadığını” anlatınca sırf mal mal bakmamak için “haaa olabilir mantıklı” gibi laflar edip diyalogu sürdüyorum sonra insanlar komple yanlış tanıyor beni. Allah diyalogun ve sosyalleşmenin belasını versin bence hep internette yaşayalım internet harika.
Tivitırdan idil.
LikeLike
Alekscimin algoritma nefretine israrla katiliyorum, sikir git serefsiz instagram. twitteri zaten anlamiyodum, simdi ayni bes insanin tivitleri donup duruyor lanet olsun
LikeLike
bir şeyler de sizin aleyhinize olsun anasını satayım, ne oldu hakan tatlı canını mı sıkıldı cevap alamayınca, bi siktir git allasen ya.
LikeLike