Haftalık bölümlere ilave içeriklere ulaşabilmek ve bizi desteklemek isteyenler için: Patreon
Dünya Nereye Gidiyor’u telefondan dinlemek ve abone olmak için:
Apple iOS, Android, Spotify
OYLAMA
Dış görünüşte ayarı tutturamama, ilginç fetişler, öncü marjinaller, farklı görünmeye cüret etmek, saatlerce saç yapan punk’çı, geçmişinden kurtulamayan pornocular, dövme, piercing ve çok daha fazlası bu bölümümüzde.
Öncelikle marjinal denilince aklıma hem görünüş olarak hem yaşam tarzı olarak daha farklı tipler geliyor. Mesela, zikir çeken insanlar, siyah çarşaf ya da 140journos’ da da yayınlanan kendini mesih ilan Hasan Mezarcı gibi insanlar veya başka spiritüel bir akımı takip edip ona göre bir aidiyet oluşturanlar. Punkçılar daha çok bir müzik türünü sevip ona göre bir giyim zevki oluşturan insanlar bana göre. Bir hobi gibi. Bir de şu anda moda olan renkli saç modası bir 10-15 sene önce marjinal bulunurdu. Ama şu anda gayet mainstream oldu.Ve bir dövme sever olarak da belirtmeliyim ki şu ana kadar yapmaktan pişman olmadığım bir kaç şeyden biridir dövme yaptırmak, ki bağımlılık yaptığını da es geçmemeyim 🙂
LikeLike
Selamlarr. Öncelikle dinlemesi zevkli bir bölümdü. Dış görünüş olarak marjinalliğin özellikle Türkiyemizim daha küçük şehirlerinde insanların size karşı belli yargılarda bulunmasında çok etkili olduğunu düşünüyorum bizzat yaşamış biri olarak. Bende de septum var. Kaş ve dudağa nazaran daha benzetilmeye açık ve sevilmeyen bir piercing kendisi. Sizin de -özellikle Hakan’ın dediği gibi gerek domuz gerek boğa gibi envai çeşit şeye benzetiliyorum, başta kendi ailem tarafından :d. Bahsettiğim yargı konusuna dönersem kısa bir dönem önce yaşadığım bir olayı anlatmak isterim .Okuldan bir arkadaşım annesinin benimle tanışmak istediğini söyledi ve bir şekilde bir buluşma ayarladık. Benim açımdan gayet iyi diyebileceğim bir tanışmaydı. Kadının güvenini kazandım falan sanmıştım. Birden laf arasında “O burnundaki şey olmasa iyi kızsın “dedi. O an bir piercingin bana ne gibi bir kötü özellik katabileceğini düşündüm ve dış görünüşün aslında algımızda önemli bir katkısı olduğunu daha bi anladım ama buna rağmen tarzımdan ödün vermedim kendime yakıştırıyordum çünkü , onun yerine az buçuk ön yargıya sebep olacağım ortamlarda daha nötr bir tarzla durmaya karar verdim ki kendimi açıklama çabasına girmeyeyim.
Son olarak ben de tarzımdan çok sıkılan biri olarak 2.5 yıldır senedir septum takıyorum tamamen sıkılayım alternatif piercingler arayacağım -sanırım piercing ve dövme de şöyle bir şey var birini yapınca sıkılmak yerine devamı geliyor.Biraz uzun oldu sanki kusura bakmayın.Teşekkürler ve iyi yayınlar! ッ
LikeLike
selamlar bu bolumu dinlerken gunluk hayattaki ornekler gozumun onunden gecti.. marjinallik bazilarinda kisinin kendi otantikligini alisilmisin disinda bir tarzla ifade etmesiyken, bazi insanlarda “beni fark edin” ya da “ben sizden farkliyim” cigligina donusebiliyor. mesela kadikoyde ikinci gruba giren cok kisiyle tanisabilirsiniz ama ulkenin bi ucunda atiyorum Van’da yasayan ve tum garipseyen gozlere ragmen kendi olmaktan vazgecmeyen, ozgun bir marjinalle de karsilasabilirsiniz. belki bu yuzden her marjinal tarza ‘iyiye goturuyor’ diyemiyorum ben. ruhunda varsa ve disari tasiyorsa iyiye goturuyor, fark edilmek ve dkkat cekmek icinse -kotuye goturmese de- bir yere goturmuyor.
LikeLike
“Normal” 🙂 insanların marjinal tiplerle sohbet edemeyecegine inanmiyorum. Ornegin hayko cepkin athena gokhan gorece marjinal tipler ama baktiginizda gayet mulayim tatli komik tipler. Marjinaller iyiye goturuyor cunku “hepimiz farkliyiz ve variz” gercegini gozumuze sokuyorlar bu da her zaman degisim ve gelisimi getiriyor. Ki bu insanlar genelde genel gecer kalip yargilara sahip olmadigi icin daha genis acili dusunme kapasitesine sahip insanlar oluyor. Bu da iletisim kurmayi daha kolay ve eglenceli hale getiriyor.
LikeLike
Tek yumurta ikizleriyle ilgili tam da bahsettiğiniz gibi bir vaka anlatacağım. İsimlerinde sadece 1 harf farklı olan, aynı fiziksel özelliklere sahip olmanın yanı sıra; aynı giyinen, saç rengi ve uzunluğuna kadar aynı olan iki kadın canlandırın gözünüzde.
Şu anda orta yaşlı olan bu ikiz kızkardeşlerden biri evli, diğeri ise bekar. Aynı apartmanda karşılıklı iki dairede yaşıyorlar. Evli olanın kocası ikizlerden “benimkiler” diye bahseden, yerli yersiz “baldız baldan tatlıdır” minvalinde laflar eden bir abi. Adam genel olarak da rahat ve densiz şakalarıyla ünlü biri olduğu için dalga mı geçiyor, söylediklerinde ciddilik payı var mı bilemiyoruz. Yaşadığım muhitin sakinleri, her ne kadar arkalarından ağır dedikodu döndürseler de, bu trioya karşı “herkesin hayatına kimse karışamaz” yaklaşımını benimsemiş görünüyorlar.
Bu kişilerin threesome ilişki içinde olduğunu varsayarsak, onlar da marjinaller ama ilişkilerini kapalı kapılar ardında yaşadıkları ve akıllarda hep bir acaba mı? sorusu uyandırdıkları için dış görünüşüyle marjinal olan biri kadar tepkiyle karşılaşmıyorlar. Çünkü bence toplumun marjinallik terazisinde esas olan şey “görünürlük”.
Tabii bahsettiğim threesome vakasındaki kadın ve erkek rolleri tam tersi olsaydı aynı toplum, görünürlük falan dinlemez o kadını orospu ilan ederdi, o ayrı.
LikeLike
Genelde yorumlar hep dış görünüş üzerine yapılmış, bunun üzerine değerlendirilmiş. Marjinalliği dış görünüşe yapılan bazı dokunuşlar dışında ele alacak olursak; Hakan’ın tabiriyle “sınırı nerden çiziyoruz abi?” 🙂 Yani pilav üstü baklava koyup yiyen adam da ben yerleşmiş yemek kültürüne aykırı bir lezzet buldum diyor ve kendi marjinalliğini böyle tanımlıyorsa bunun için de dünyayı iyiye götürüyor diyebilir miyiz? Neyse ben karar veremedim yani çok arada kaldım fazla da uzatmayım 😀
LikeLike
zeki müren geldi geçti bu alemden, marjinallik dünyayı iyie göürüyor +1
LikeLike
Hakan ve Alex, selamlar. Sizi erkek arkadaşım sayesinde keşfettim ve ilk dinlediğimde Hakanın konuşma tarzı ve skimde değil tavrı yüzünden standart fm benzetmesi yaptığımı hatırlıyorum. Şimdi evde çalışırken, yemek yaparken falan sürekli sizi dinliyoruz. Bugün de dışarda çalışırken sizi dinledik yine. Seviliyorsunuz. Geçen bölümdeki marjinaller hakkında şöyle bi yorum yapacağım. Ben de görünen yerlerinde dövmeleri olan, piercing takan biriyim. Bi süredir sıkıldığım için çıkarmış olsam da. Ben kendimi marjinal gibi görmememe rağmen, çalıştığım şirketteki insanlar, arkadaşlarım vb. marjinal etiketini yapıştırmıştı. Azıcık sanat seviyor olmanız bile yetiyor aslıbda marjinal etiketi yemeye ve kişinin kendisinden çok çevresi yapıyor bunu. İnsanın marjinal hissedeceği yoksa bile öyle hissettiriyorlar. Halbuki diğerlerinin marjinal olarak lanse ettiği insanların sadece yemek sepeti geçmişine baksak, bi anadolu çocuğu çıkacak ortaya… Bunu unutuyolar…
LikeLike